/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

Analist politic: Referendumul de revocare a lui Chirtoacă – bani publici risipiți pe jocuri și capricii politice

missing
28 noiembrie 2017, ora 10:59

În al treilea mandat de la Primărie, primarul a fost cumva depășit de situație. În jurul lui s-a creat o clică de partid care gestiona treburile capitalei nu în cel mai transparent mod, ci dimpotrivă au început să apară tot mai multe afaceri cu caracter dubios. Or, Chirtoacă a obținut încrederea locuitorilor Chișinăului în anul 2007 în contextul guvernării comuniste când toată lumea aștepta o schimbare majoră și ea trebuia să pornească din capitala țării. Așteptările au fost foarte mari, iar populația a fost mai indulgentă cu Chirtoacă în primul său mandat, când acestuia i s-au organizat mai multe „surprize” din partea guvernării comuniste de atunci: operațiunea brad 1, brad 2 când dispăreau pomii de Crăciun din Piața Marii Adunări Naționale. În al doilea mandat, Chirtoacă și-a arătat limitele sale în treburile de administrare publică.

Primăria capitalei s-a transformat mașinăria Partidului Liberal din care mulți trăgeau dividende economice. În cadrul partidului s-a decis ca Dorin Chirtoacă să meargă mai departe deși situația în oraș era pe alocuri nocivă pentru locuitorii urbei. Probabil, după cel de al doilea mandat, pentru viitorul său politic, Dorin Chirtoacă ar fi trebuit să se retragă din fruntea Primăriei și să meargă în Parlament sau executiv”, a explicat Tăbârță.
Deja din anul 2016, primăria a devenit o bucată generoasă pentru toți concurenții politici serioși. În mod special, conducerea capitalei e râvnită de Partidul Socialiștilor. Dintr-o anumită revanșă personală a liderului PSRM, Igor Dodon (în 2011, Dodon a pierdut la distanță foarte mică în fața lui Chirtoacă), primăria municipiului Chișinău a devenit o obsesie politică a PSRM.

În anul 2017 asistăm la o coabitare politică a partidului de guvernare și PSRM. Între cele două partide asistăm la o retorică geopolitică pe extern, dar pe intern au existat mai multe situații unde socialiștii și democrații s-au înțeles de minune. Coabitarea a fost developată public când cele două partide au votat sistemul electoral mixt. Tot în urma înțelegerilor din culise, primăria urma să revină PSRM. De aceea a și fost inițiat referendumul, care de fapt a fost, mai degrabă, o capcană politică organizată de Partidul Democrat PSRM-ului, iar Igor Dodon a mușcat momeala. Astfel, banii au fost cheltuiți nu în urma inițiativei civice, dar pe un referendum organizarea căruia s-a decis în culisele politicului. Anume din acest considerent, partidele de dreapta au boicotat plebiscitul. Explicația acestora a fost că, deși nu sunt mulțumite de activitatea primarului, nu au dorit să participe la jocurile politice din culise”, a mai precizat Tăbârță.

Referendumul a fost un vot anti PSRM, dar nu și pro Chirtoacă. La moment, situația convine PDM-ului, deoarece, într-un mod contestabil, în calitate de primar interimar, a fost desemnată Silvia Radu, care cooperează foarte bine cu partidului de la guvernare. Această situație a interimatului poate fi menținută până la viitoarele alegeri locale generale din anul 2019, dacă Dorin Chirtoacă nu va dejuca acest scenariu. Acesta trebuie să-și calculeze foarte bine șansele politice de a reveni în fruntea primăriei. Dacă nu are șanse reale de revenire atunci o soluție ar putea fi demisia de onoare. Acest lucru ar deschide calea spre alegri anticipate în Chișinău, alegătorul fiind cel care va decide.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram