Ambasadorul Republicii Moldova în Rusia, Andrei Neguţă, a fost convocat la sediul Ministerului Afacerilor Externe al Rusiei, unde a fost mustrat în legătură cu „interzicerea neîntemeiată privind intrarea în Republica Moldova a jurnaliștilor, delegațiilor oficiale, politologilor, funcționarilor, ofițerilor contingentului de menținere a păcii, dar și cetățenilor simpli ai Federației Ruse”.

„Aceste acțiuni neprietenoase nu numai că contrazic spiritul și litera Tratatului de prietenie și cooperare între Federația Rusă și Republica Moldova, ci contravin intereselor fundamentale ale țărilor și popoarelor noastre. Aceste acțiuni ne fac să ne îndoim de sinceritatea asigurărilor declarate de oficialii moldoveni despre disponibilitatea de a construi relații constructive cu Federația Rusă”, se arată în comunicatul Ministerului Afacerilor Externe din Rusia.

Autoritățile ruse așteaptă de la Chișinău măsuri de contracarare a acestor acțiuni, responsabilitatea cărora îi revin Republicii Moldova.

Menționăm că ieri, 28 noiembrie, doi jurnaliști din Rusia au fost reținuți pe Aeroportul Chișinău în timpul controlului pașapoartelor. Serviciul de presă al Poliției de Frontieră a declarat că Safronov și Samoletov „nu au specificat scopul vizitei în Republica Moldova”. „Ei au declarat că au venit într-o vizită privată, dar nu au putut confirma acest lucru. Ulterior, intențiile lor reale au fost divulgate. Cei doi se vor întoarce în Rusia cu următorul zbor”, a declarat serviciul de presă. Nu este prima dată când autoritățile de la Chișinău nu au permis reprezentaților mass-mediei rusești să intre în Moldova.