Concurs pentru arhitecți și designeri. Aceștia sunt invitați să transforme Chișinăul de seară într-un oraș al luminilor. Până pe 8 decembrie, doritorii se pot înscrie la un concurs prin completarea unui formular de participare. Apoi, până pe 15 februarie, trebuie să prezinte proiectul de iluminare a unui edificiu din capitală. Competiția este desfășurată de către Agenția pentru Inspectarea și Restaurarea Monumentelor în colaborare cu platforma Design Cafe&Club.

Competiția oferă tuturor participanților posibilitatea să-şi demonstreze măiestria de a pune în lumină unul dintre monumentele valoroase ale oraşului. Pentru aceasta ei vor trebui să prezinte conceptul grafic de iluminare a obiectivului ales în formatul proiectului.

Ion Ștefăniță, directorul general al Agenției, spune că vor fi selectate trei cele mai bune proiecte. Bugetul nu trebuie să depășească 400 de mii de euro pentru un proiect. „Până a fi iluminate, fațadele clădirilor selectate vor fi restaurate. Încercăm să dezvoltăm turismul nocturn, zonele turistice și centrul istoric al orașului Chișinău”, a declarat Ion Ștefăniță.

Alain Guilhot, cel care a pus în lumină turnul Eiffel și alte peste trei mii de obiecte, va reveni la Chişinău pentru a participa la desemnarea și premierea câștigătorilor. Renumitul arhitect va sta în fruntea juriului moldo-francez care va evalua proiectele participanților. Pentru cei trei câștigători, organizatorii au pregătit premii de 2500, 1500 și respectiv 1000 de euro. Pe lângă resursele financiare, premianții vor putea să se mândrească și de materializarea proiectului lor.

Astfel, alături de Comitetul Național Olimpic și Sportiv, Muzeul Național de Artă, dar şi alte clădiri a căror faţadă se laudă pe timp de noapte cu umbre şi nuanţe deosebite, în anul viitor vor mai apărea trei locații cu iluminare specială. Care vor fi acestea vom afla în luna martie.