Valoarea unui bitcoin a trecut peste 10.000 de dolari. Moneda virtuală a atins nivelul de referință pentru prima dată, la doar câteva zile după ce a trecut 9 000 de dolari, informează BBC.

Este o creștere remarcabilă pentru cripto-moneda, care se tranzacționa la începutul anului sub 1.000 de dolari.

Potrivit aceleași surse unii experți consideră că valoarea monedei virtuale va crește în continuare, dar alții spun că acesta reprezintă un balon speculativ care nu are nimic tangibil în centrul său, și ar putea exploda în orice moment. În prezent valoarea totală a tuturor bitcoins existenți a depășit suma de 167 miliarde SUA.

Bitcoin a ajuns pentru prima dată la valoarea de 1.000 de dolari la sfârșitul anului 2013 și apoi a scăzut semnificativ înainte de a începe o creștere rapidă până la valoarea sa actuală. Însă, nu este foarte clar ce a determinat creșterea bruscă a valorii,  deoarece ultimele săptămâni au fost marcate de acțiunile unor autorități de reglementare în domeniul financiar pentru a limita utilizarea acesteia.

Un factor care ar putea fi ajutat a fost anunțul operatorului de pe piața derivatelor CME Group din SUA, care la începutul lunii a anunțat că intenționează să lanseze un produs pe Bitcoin, înainte de sfârșitul anului 2017, care a consolidat încrederea în perspectivele monedei virtuale. Un altul a fost decizia de a renunța la un plan controversat cunoscut sub numele de Segwit2x.

Mulți observatori din industrie consideră că creșterea rapidă a valorii nu va fi susținută și se așteaptă ca valoarea sa să scadă brusc.

Moneda virtuală bitcoin a fost produsă pentru prima dată în 2009 și a durat mult timp pentru a deveni un deținător acceptabil de valoare monetară care ar putea fi schimbat pentru bani reali. Printre primele tranzacții se numără utilizarea a 10 mii de bitcoins pentru a cumpăra două pizze.