/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 793: Bombe de ultimă generație și spioni deghizați în mecanici. Tancurile Abrams, retrase de pe front

În 2016 lucrătorii medicali au identificat peste 1200 de cazuri de violență față de copii

missing
30 noiembrie 2017, ora 13:03

Rolul profesioniștilor din sectorul sănătate în protecția copilului față de violență este unul esențial, datorită contactului lucrătorului medical cu copiii-victime și potențiale victime ale violenței, precum și cu familiile acestora. Identificarea timpurie a copiilor-victime facilitează evaluarea, referirea și asistența, inclusiv asistența medicală calitativă pentru acești copii și familiile protectoare.

Astfel, pentru a oferi suport şi consultare profesioniştilor din sectorul de sănătate în lucrul cu copiii-victime, Centrul Naţional de Prevenire a Abuzului faţă de Copii, Institutul Mamei şi Copilului și Societatea de Pediatrie au semnat un Memorandum de cooperare, care a pus bazele unei colaborări de durată, în beneficiul acestor copii. Abordarea subiectului violenței față de copii la întrunirele profesionale, evenimente și manifestări științifice a cadrelor medicale a fost una din prioritățile stabilite în Memorandumul de colaborare.

CNPAC menționează că, în urma adoptării Mecanismului intersectorial de cooperare (Hotărârii de Guvern nr. 270 din 8 aprilie 2014), precum și a procedurii de intervenție a lucrătorului medical în cazurile de violență, neglijare, exploatare și trafic al copilului (Ordinul Ministului Sănătății nr. 445 din 9 iunie 2015) în Republica Moldova au fost stabilite şi responsabilitățile lucrătorilor medicali în domeniul protecției copilului prin coordonare și cooperare intersectorială în procesul de identificare, referire, asistență și monitorizare a copiilor victime și potențiale victime.

Abordarea subiectului violenței față de copii în sistemul de sănătateeste o precondiție atât pentru implementarea eficientă a Mecanismului intersectorial de cooperare în activitatea practică a lucrătorilor medicali, cât și pentru familiarizarea acestora cu tot ce ține de stabilirea rapidă a diagnosticului unui caz de abuz fizic, emoțional, sexual, neglijare și asigurarea intervenției necesare pentru protecția copilului. Pentru a facilita lucrul specialiștilor din domeniul medical, a fost elaborat Diagnosticul diferențiat în cazurile de violență, neglijare, exploatare și trafic al copilului. Acest document este aprobat deConsiliul Ştiinţific al Institutului Mamei și copilului, precum și de către Laboratorul științific de pediatrie.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram