/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

Japonia: Împăratul Akihito urmează să renunțe la tron la sfârșitul lui aprilie 2019

01 decembrie 2017, ora 13:43

Decizia a fost luată de Consiliul Casei Imperiale prezidat vineri dimineață de Abe. Va fi prima abdicare în Japonia în circa 200 de ani.

“Sunt profund mișcat că un pas important a fost făcut în direcția succesiunii imperiale”, le-a spus Abe reporterilor.

Prințul Naruhito, fiul său cel mare, va urca pe Tronul Crizantemelor la 1 mai 2019, la vârsta de 59 de ani.

Este de așteptat ca guvernul Abe să anunțe oficial la 8 decembrie data abdicării.

Extrem de popularul împărat Akihito, în vârstă de 83 de ani, și-a șocat conaționalii anul trecut când s-a exprimat cu privire la dorința sa de a se retrage, după o domnie de aproape trei decenii, invocând vârsta avansată și problemele de sănătate.

Acest anunț surpriză a creat probleme, deoarece niciun text de lege din Japonia nu prevede “pensionarea” unui împărat, al cărui “mandat” este pe viață. În iunie, parlamentul nipon a adoptat o lege care îi permitea lui Akihito să abdice din cauza vârstei, în termen de trei ani de la promulgarea textului.

Născut la 23 decembrie 1933, Akihito este primul împărat întronizat în conformitate cu Constituția din 1947, dictată de SUA după înfrângerea Japoniei în cel de-al Doilea Război Mondial, notează AFP.

Constituția din 1947 stipulează că împăratul este “simbolul statului și al unității poporului”.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram