/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

/VIDEO/ Saakashvili a fost anunțat în căutare de Procuratura Generală a Ucrainei

05 decembrie 2017, ora 17:23

Update 18.50: Procuratura Generală a Ucrainei l-a anunțat în căutare pe fostul guvernator al regiunii Odessa, Mihail Saakașvili. Despre acest lucru informează agenția UNN, citându-l pe ofițerul de presă al procuraturii Andrei Lysenko.

Update 17.28: „Nu îl cunosc personal pe Kurchenko și puține știu despre el, însă îl cunosc pe Putin, ar fi trebuit să vorbesc imediat cu el”, a scris Saakashvili pe pagina sa de Facebook.

Update 17.10: Procurorul general: „În 24 de ore, toate organele de forță din Ucraina vor face tot posibilul pentru ca Saakashvili să ajungă în fața instanței”. Procurorul l-a chemat pe Saakashvili să se prezinte la anchetator mâine dimineață, iar protestatarii de la Radă să înceteze scenariul de la Moscova.

Update 16.25: În Rada Supremă au început audierile care ar demonstra că Kurchenko l-a finanțat pe Saakashvili.

Update 16.15: Angajații poliției au declarat că au permis susținătorilor lui Saakashvili să-l elibereze din mașină, pentru a nu agrava situația, menționează obozrevatel.

Update 16.05: Departamentul de sănătate al orașului Kiev a declarat că în timpul altercațiilor au avut de suferit patru persoane. Printre ei nu se regăsesc și reprezentanți ai forțelor de ordine, menționează gordonua.com.

Update 15.45: Deputatul Victor Chumak îl citează pe Lutsenko, care a spus că va deschide proceduri penale pe numele celor care s-au împotrivit arestului lui Saakashvili: „Îi mulțumim lui Lutsenko că ne-a făcut renumiți. Mulțumim proștilor pentru că există!”.

Update 15.38: Politicianul ucrainean Anton Gerachenko spune că Saakashvili a primit bani de la miniștrii din apropierea lui Ianukovici. Deputatul susține că Kurchenko își dorea să stabilească relații politice îndelungate cu Saakashvili, menționează newsone.

Update 15.30: Procuratura orașului Kiev a deschis o anchetă penală pe numele deputaților care au împiedicat forțele de ordine să îl rețină pe Saakashvili, menționează newsone.ua. Procuratura a mai susținut că prin intermediul înregistrărilor video vor fi indetificați cei care au intervenit în activitatea forțelor de ordine. Forțele de ordine au declarat că Saakashvili poate fi învinuit pentru evadare.

Foto: strana.ua

Update 15.20: Procuraturala Generală a Ucrainei a postat mai multe dovezi în învinuirea lui Saakashvili.

Update 15.00: „Îi invit pe ucraineni. Destul ca Poroșenko și prietenii lui să ocupe funcții în stat. Trebuie să ne adunăm aici sub parlament. Ei au greșit. Poroșenko niciodată nu va fi Putin. Poroșenko i-a șters papucii lui Ianukovici”, a declarat Saakashvili pe scena instalată lângă Rada Supremă. Forțele de ordine se adună lângă parlament. Oamenii scandează „Impeachment!”

Update 14.50: Ministrul de interne, Arsen Avakov a spus că Saakashvili trebuie să respecte legea.

Foto: strana.ua

 

Update 14.30: Saakashvili a ajuns la clădirea Radei Supreme. Polițiștii au baricadat intrarea în parlament.

Update 13.54: Oamenii au creat un coridor pentru Saakashvili și se îndreaptă către Rada Supremă. După ce Saakashvili a fost eliberat, forțele de ordine s-au retras de la fața locului, menționează gordonua.com.

Update 13.35: Susținătorii lui Saakashvili au spart geamurile mașinii în care acesta era reținut și l-au scos în stradă. Fostul președinte georgian se adresează susținătorilor să îl susțină și să iasă în stradă pentru a elibera țara de Poroshenko. Saakashvili este înconjurat de mulți susținători care nu permit forțelor de ordine să îl rețină: „Eu îmi voi da viața pentru eliberarea Ucrainei de oligarhi. Îi invit pe toți locuitorii Kievului să iasă în stradă!”

 

Update 13.00: Potrivit procurorului, fostul guvernator al regiunii Odessa ar fi primit 500 de mii de dolari pentru activitățile sale în Ucraina de la omul de afaceri Serghei Kurchenko, care se ascunde în Rusia: „Cetățeanul ucrainean, Severion Dengadze, în acord cu Saakashvili, s-a adresat către Kurcecenko pri intermediul unui confident, cu privire la finanțarea stabilă a activităților lui Saakashvili în schimbul promovării intereselor unei grupări criminale. A fost efectuată o operațiune specială, în cadrul căreia s-a stabilit colaborarea între mai mulți politicieni, inclusiv Saakashvili, și membrii unui grup criminal organizat al lui Ianukovici, cu Kurchenko, pe banii cărora fostul președinte georgian și apropiații săi au finanțat acțiuni de protest”.

Update 12.47: Lui Saakashvili i s-a făcut rău, iar un medic a intrat în mașină pentru a-l consulta. Potrivit newsone.ua, fostul președinte georgian este stresat, iar tensiunea i s-a ridicat.

Foto: newsone.ua

Update 12.25: Situație tensionată. Poliția a folosit gaze lacrimogene pentru a putea debloca mașina în care se află Saakashvili.

Update 12.00: Forțele de ordine au fost blocate. Pe de o parte sunt susținătorii lui Saakashvili, pe de altă parte – baricadele și mașinile. Confruntările se intensifică. Oamenii legii încearcă să avanseze, însă activiștii opun și ei rezistență.

Foto: gordonua.com

 

Update 11.49: Potrivit gordonua.com, o roată a mașinii în care se află Saakashvili a fost spartă, iar forțele de ordine vor trebuie să îl mute într-un alt automobil.

Foto: cloudfront.net

 

Update 11.31: În spatele forțelor de ordine, oamenii au început să construiască baricade.

Foto: cloudfront.net

 

Update 11.23: Pe stradă au apărut mai multe mașini ale forțelor de ordine, dar și ambulanțe. Mașina în care se află Saakashvili este încă blocată.

Update 10.45: În același timp, pе site-ul web al Serviciului de Securitate al Ucrainei еste menționat că Saakașvili este suspectat că a acordat ajutor organizațiilor criminale și ascunderea activităților acestora (partea 1 a articolului 256 din Codul penal al Ucrainei). Anchetatorii intenționează să interogheze fostul oficial.

Update 10.34: Fostul guvernator al regiunii Odessa, Mikhail Saakașvili, a fost acuzat de încercare de a răsturna puterea de stat. Acest lucru a fost raportat de avocatul său Pavel Bogomazov, scrie TASS, potrivit tvrain.

„Saakașvili este acuzat de încercarea răsturnării ordinii constituționale”, a spus avocatul lui Saakashvili, Pavel Bogomazov.

Forțele de ordine au înconjurat mașina în care se află fostul președinte al Georgiei.

Update 10.25: Forțele de ordine încearcă să disperseze mulțimea care s-a adunat în fața blocului de locuit a lui Saakashvili.

Update 10.10: Oamenii legii au reușit să îl rețină pe fostul președintele georgian, iar mai mulți simpatizanți împiedică autoritățile să îl escorteze. Acești au înconjurat mașinile și au blocat drumul.

Fostul președinte al Georgiei s-a urcat pe acoperișul blocului unde locuiește și amenință că se va arunca în gol, asta în timp ce în apartamentul lui au loc percheziții. Potrivit newsone, Saakashvili a declarat că nu vrea să plece din Ucraina: „Ori rămân, ori sar”. SBU a confirmat că desfășoară percheziții la domiciliul acestuia.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram