/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 790: Odesa și Kiev – supuse atacurilor cu drone. Cel puțin șapte persoane au fost rănite

/FOTO/ Cu cine a avut întrevederi Plahotniuc în SUA? Din delegație fac parte Andrian Candu, Iurie Leancă și Vladimir Cebotari

missing
07 decembrie 2017, ora 09:46

Aceștia au avut primele întrevederi cu Will Ballard Hurd, membru al Camerei Reprezentanților din partea statului Texas, Christopher Andrew Coons, Senator în Senatul SUA și cu Markwayne Mullin, membru al Camerei Reprezentanților din partea statului Oklahoma.

Sursa menționează că, „în cadrul întâlnirii cu Will Hurd au fost discutate aspecte privind reformele interne ale Republicii Moldova și asigurarea securității țării noastre. Hurd are o experiență consistentă în ceea ce privește reforma administrației și securitatea, fiind membru în două comitete de profil din Camera Reprezentanților – Comitetul pentru Supraveghere și Reforma Guvernului și Comitetul pentru Securitate Internă. În context, Will Hurd a apreciat eforturile Republicii Moldova pe calea apropierii de Vest, afirmând că Rusia reprezintă o preocupare pentru Statele Unite. Acesta a exprimat, totodată, regretul că acordurile internaționale privind regiunea transnistreană (inclusiv decizia summitului OSCE de la Istanbul din 1999) nu au fost respectate”.

„Președintele PDM, la rândul său, a făcut o prezentare a principalelor reforme ale guvernării în anii 2016 și 2017, accentuând susținerea pe care Fondul Monetar Internațional, Banca Mondială și Uniunea Europeană o acordă acestor reforme. Vlad Plahotniuc s-a referit, pe scurt, la măsurile de stimulare a mediului de afaceri, la reducerea birocrației, la întărirea legislației financiar-bancare, precum și la îmbunătățirea funcționării justiției. De asemenea, dialogul a vizat și eforturile Republicii Moldova pentru interconectarea energetică cu Uniunea Europeană, prin intermediul României”, se mai arată în mesajul remis presei.

Totodată, președintele PDM a afirmat în cadrul discuțiilor că Republica Moldova este ținta unui război hibrid din partea Federației Ruse, care include o propagandă agresivă, măsuri economice defavorabile, precum și susținerea forțelor politice pro-ruse din țară. „Plahotniuc a menționat că trupele rusești continuă să se afle pe teritoriul Republicii Moldova și că țara noastră insistă pentru retragerea acestora. Referindu-se la politica internă, liderul democrat a subliniat că viitoarele alegeri parlamentare au o miză foarte mare pentru viitorul Republicii Moldova. “Important este să menținem cursul european și să nu permitem preluarea puterii de către forțele pro-ruse”, a afirmat președintele PDM”, se menționează în comunicat.

Reamintim că, Vlad Plahotniuc a fost dat în urmărire internațională de Comitetul de Anchetă rus sub acuzația de tentativă de omor. Potrivit Interfax, Comitetul Investigativ rusesc l-a pus sub acuzare pe Plahotniuc în contumacie în baza unui articol din Codul penal referitor la tentativă de omor din motive de ură. Secretarul de presă al judecătoriei de district Basmanîi, Iunona Țariova, a spus că Plahotniuc ar fi fost plasat o listă „internațională” de persoane date în căutare. Purtătorul de cuvânt al PD, Vitalie Gamurari, a declarat că anunțul de la Moscova este o încercare de intimidare datorată politicii externe a Chișinăului.

Foto: PDM.md

Foto: PDM.md

Foto: PDM.md

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram