/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

Curtea Supremă de Justiție va examina mâine cererea de recurs de anulare în dosarul lui Vlad Filat

11 decembrie 2017, ora 11:11

Pe 14 septembrie, avocatul Igor Popa a cerut repetat CSJ casarea hotărârilor instanțelor naționale, rejudecarea cauzei și pronunțarea unei noi hotărâri prin care Vlad Filat să fie achitat și eliberat din detenție. Potrivit avocatului, recursul în anulare a fost depusă deoarece dreptul intern oferă posibilitatea instanței supreme de a remedia abuzurile și încălcările admise la judecarea cauzei.

În cerere, Igor Popa a invocat lipsa publicității ședințelor de judecată, încălcarea dreptului la un remediu efectiv, încălcarea dreptului la apărare, nemotivarea hotărârilor judecătorești etc. Avocatul a remarcat faptul că repunerea în drepturi a lui Vlad Filat până la pronunțarea deciziei instanței europene va scuti Republica Moldova de o nouă condamnare la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO).

Curtea Supremă de Justiție a respins în februarie anul curent recursul înaintat de către avocatul lui Vlad Filat. CSJ a examinat cererea de contestare a deciziei Curții de Apel Chișinău prin care a fost menținută sentința de 9 ani de închisoare pentru Vlad Filat pronunțată de către Judecătoria Buiucani.

În luna august, Vlad Filat a depus o cerere la CEDO în care a invocat că pe parcursul procesului de judecată i-au fost încălcate mai multe drepturi garantate de Convenția pentru apărarea Drepturilor Omului și a Libertăților fundamentale. Și în anul 2015, Vlad Filat a depus o plângere la CEDO care vizează încălcarea condițiilor de detenție din Penitenciarul 13, reținerea și arestarea ilegală.

Vlad Filat a fost condamnat la nouă ani de detenție pentru abuz în serviciu și corupere pasivă, pornind de la un autodenunț al lui Ilan Șor în care acesta spunea că i-a oferit, pe timpul când Vlad Filat era premier, bani și cadouri în sumă de 250 de milioane de dolari în schimbul unor servicii guvernamentale. Vlad Filat pledează nevinovat.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram