/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 798: Sânge la Odesa, ordinul lui Șoigu și îndemn din SUA! Rusia se laudă cu o lovitură grea

Legea fondurilor AOAM pentru 2018, votată de Parlament. Principalele prevederi ale Legii

missing
16 decembrie 2017, ora 11:20

Conform proiectului, prima de asigurare obligatorie de asistenţă medicală în sumă fixă este păstrată la nivelul anului 2017 şi va constitui 4 056 lei. De asemenea, vor fi menţinute reducerile de 50% şi 75% la achitarea acesteia până la 1 aprilie 2018. Prima de asigurare în formă procentuală din salariu şi alte recompense va rămâne la fel de 9%, care vor fi achitate de către angajatori şi angajaţi în cote egale a câte 4,5%.

Cea mai mare parte a acumulărilor, 3 miliarde 834 de milioane de lei, cu 11,2% mai mult faţă de anul curent, le vor constitui primele AOAM în formă de contribuţie procentuală. Transferurile din bugetul de stat pentru categoriile de persoane asigurate de Guvern vor fi de peste 2 miliarde 634 milioane de lei, în creştere cu 4,3%, iar veniturile din primele în sumă fixă sunt planificate în sumă de cca 90 de milioane de lei.

Aproximativ 98% din totalul fondurilor AOAM, peste 6 miliarde 510 milioane de lei, vor fi utilizate din fondul de bază pentru acoperirea cheltuielilor necesare realizării Programului unic al AOAM.

Volumul mijloacelor financiare destinate asistenţei medicale primare va creşte cu 4,6%. Pentru compensarea medicamentelor au fost planificate circa 596 de milioane de lei, cu 73 de milioane 500 de mii de lei mai mult faţă de 2017. Această creştere va contribui la extinderea listei de medicamente compensate, la majorarea numărului de maladii prioritare tratate cu astfel de preparate, precum şi a numărului de beneficiari. Şi mijloacele destinate achiziţionării preparatelor antidiabetice injectabile (insuline umane) sunt în creştere cu 11,3% şi vor constitui 69 de milioane de lei.

Totodată, cu câte 6% se va majora volumul mijloacelor financiare destinate asistenţei medicale urgente prespitaliceşti, celei specializate de ambulatoriu, precum şi îngrijirilor medicale comunitare şi la domiciliu.

Pentru asistenţa medicală spitalicească sunt prevăzute mijloace în sumă de circa 3 miliarde 300 milioane de lei, cu 8,2% mai mult faţă de anul curent. Prioritate la finanţare vor avea programele speciale de asistenţă medicală spitalicească, şi anume cardiologia intervenţională pentru adulţi, cardiologia intervenţională pediatrică, tratamentul operator pentru cataractă, protezarea de şold şi genunchi, transplantul de ficat, rinichi şi cornee.

Mai mult de 200 de milioane de lei, cu o creştere de peste 16 milioane, au fost prevăzute pentru serviciile medicale de înaltă performanţă şi pentru programul de iniţiere a tratamentului hepatitelor virale B, C, D şi cirozelor hepatice la copii şi adulţi.

Pentru anul viitor, 30 de milioane de lei au fost planificate în fondul de dezvoltare şi modernizare a prestatorilor publici de servicii medicale, 25 de milioane de lei – în fondul de profilaxie, iar în cel de rezervă – 15 milioane.

Legea fondurilor AOAM pentru anul viitor va fi aplicată începând cu 1 ianuarie 2018.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram