/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro și avertizare de rang înalt. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea rusă”

/FOTO/ Profilurile celor șapte miniștri înaintați de PDM. Cine sunt aceștia și cum s-au remarcat?

missing
19 decembrie 2017, ora 16:10

Chiril Gaburici va ocupa postul de ministru al Economiei. Între 18 februarie și 22 iunie 2015 a îndeplinit funcția de prim-ministru al Republicii Moldova. La 12 iunie, în cadrul unui briefing de presă, Chiril Gaburici și-a anunțat demisia din funcția de prim-ministru al Republicii Moldova, încheindu-și mandatul la nici patru luni de la numire. „Fac un apel către liderii coaliției, vreau să vadă în demisia mea un pas înainte. Îmi doresc ca la baza noului sistem de guvernare să fie pusă lupta cu corupția și continuarea investigațiilor din sistemul bancar. Sper ca demisia mea va însemna apariția unei noi majorități parlamentare”. El a mai adăugat că, pentru a schimba sistemul creat în țară, are nevoie de instrumente suplimentare și de sprijin din partea partidelor politice, de care însă Prim-ministrul nu dispune.

Chiril Gaburici nu a reuşit să susţină examenul de bacalaureat în anul 1995, perioadă în care învăţa la Colegiul Republican de Microelectronică şi Tehnică de Calcul. În urma unei interpelări, ministrul educației, Maia Sandu, a apărut în plenul parlamentului în fața deputaților, unde a precizat că, în cadrul sesiunii de bacalaureat din 1995, Chiril Gaburici a promovat 3 examene de BAC, iar la ultimile două nu s-a prezentat. Cu toate acestea, în 2004, la 28 de ani, având deja o funcţie de conducere la Moldcell, actualul premier a obţinut diplomă de studii superioare, absolvind la frecvență redusă Universitatea Slavonă din R. Moldova, instituţie care abia în 2003 primise acreditarea de la Ministerului Educaţiei şi abia în 2005, peste un an de la luarea diplomei de către Gaburici – licenţa.

Foto: rfi.ro

Vicepreședintele Parlamentului, liderul PPEM, Iurie Leancă a fost propus în funcția de vicepremier pentru Integrare Europeană. Leancă a fost prim-ministrul Republicii Moldova din 30 mai până în 10 decembrie 2014.

În 2014 și 2015 Guvernul Republicii Moldova condus atunci de Iurie Leancă a semnat garanțiile de stat față de Banca Națională a Moldovei în valoare de aproximativ 9 miliarde. Leancă a menționat mai târziu că această garanție a fost acordată „pentru ca oamenii să nu rămână fără depunerile de o viață. Am semnat garanția doar după consultarea/recomandarea instituțiilor financiare internaționale”.

La 30 mai 2013, Guvernul interimar condus de Leancă a decis să scoată spre cesionare activele aflate în gestiunea economică a Î.S. „Aeroportul Internațional Chișinău” și terenul aferent acesteia. Ulterior, prim-ministrului Iurie Leancă a declarat că în procesul de concesionare au fost comise mai multe greșeli. Tot Iurie Leancă a fost cel care a semnat Acordul de Asociere a țării noastre la Uniunea Europeană.

Foto: Facebook / Iurie Leancă

Alexandru Tănase urmează să îi locul lui Vladimir Cebotari la ministerul Afacerilor Justiției. Tănase este fost Ministru al Justiției între 2009-2011, iar din octombrie 2011 până în mai 2017 președinte al Curții Constituționale a Republicii Moldova.În 2007 Alexandru Tănase s-a numărat printre membrii fondatori ai Partidului Liberal Democrat din Moldova. Din 8 decembrie 2007 până la ieșirea din partid în 2011 el a fost prim-vicepreședinte al PLDM.

În calitate de președinte al CC, Tănase a citit hotărârea de declarare neconstituțională a mai multor modificări din Constituție efectuate în anul 2000, inclusiv cea care prevede că președintele țării este ales de către Parlament. Potrivit deciziei a fost restabilită alegerea președintelui prin vot direct de către cetățeni.

În timpul mandatului de președinte al Curții Constituționale, magistrații au anunțat că Vlad Filat nu poate fi premier desemnat, menționând că un prim-ministru demis pentru suspiciune de acte de corupție nu-și poate exercita mandatul. Tănase a fost cel care a citit hotărârea cu privire la declararea limbii române ca fiind limba de stat a Republicii Moldova.

Foto: tanase.md

Tudor Ulianovschi este propus pentru funcția de ministru al Afacerilor Externe. Acesta a fost viceministru de Externe, iar în prezent este ambasadorul Republicii Moldova la Geneva. În perioada 2013-2014 a fost însărcinat cu afaceri în Qatar, iar anterior a activat în calitate de șef al Direcției America, Asia, Orientul Mijlociu și Africa.

Foto: shok.md

Cristina Lesnic are 35 de ani și a fost propusă pentru postul de vicepremier pentru reintegrare. Din ianuarie 2009 aceast activează în cadrul Ministerului Afacerilor Interne, ocupând până în prezent diferite funcţii (specialist principal al Secţiei protocol, specialist principal al Secţiei integrare europeană, Consultant principal al Secţiei integrare europeană). În prezent este Director al Direcției generale relații internaționale și integrare europeană a MAI.

Foto: mai.gov.md

Svetlana Cebotari, șefa Centrului Național de Transfuzie a Sângelui a fost propusă în locul Stelei Grigoraș la Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

În locul lui Vasile Bâtca, domeniul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului urmează să fie administrat de Liviu Volconovici, rector al Universității Agrare de Stat din Moldova. Volconovici este doctor habilitat și profesor universitar la catedra „Electrificarea și automatizarea mediului rural”. Volconovici l-a înlocuit pe Gheorghe Cimpoieș, care a plecat din funcția de rector pe care a deținut-o timp de 22 de ani.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram