/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 783: Explozii, pericol atomic și noi reguli de mobilizare pentru armata ucraineană

S-a decis! Buletinul de identitate și pașaportul biometric vor suferi mici modificări

missing
20 decembrie 2017, ora 10:52

Potrivit autorităților, informația despre grupa sangvină de pe actul de identitate nu întotdeauna este un element definitoriu de stabilire a corelațiile fiabile dintre deținătorul actului de identitate și grupa sangvină propriu zisă din mai mute considerente.

Grupa sangvină nu este un identificator unic la persoanei fizice, deoarece aceeași grupă sangvină pot avea mai multe persoane.

Se atestă cazuri când datele despre grupa sangvină de pe actul de identitate nu corespunde realității pe motiv că a fost introdusă greșit sau determinată eronat de instituția medicală.

În cazurile diverselor accidente, intervenții medicale sau transfuzii de urgență, grupa sangvină, de regulă, se determină la fața locului prin metode rapide, în laboratoare medicale moderne mobile.

Grupa sangvină se identifică diferit de la un stat la altul, în Republica Moldova, Federația Rusă, Ucraina etc. aceasta fiind completată nu doar cu indicele tabelar al grupei, ci și de numărul acesteia, care este scris între paranteze cu cifre romane, urmat de Rh-ul sângelui, iar în alte state, cum ar fi Republica Turcia, nu se indică numărul grupei sangvine.

Excluderea grupei sangvine va facilita obținerea buletinului de identitate al cetățeanului Republicii Moldova, care este un act de identitate obligatoriu, de către solicitanții care nu dețin la momentul adresării documentului ce atestă grupa sangvină, precum și îi va scuti de pierderi de timp și de cheltuieli financiare suplimentare.

Totodată, proiectul prevede excluderea termenului „naționalitatea” în sens de apartenență etnică, care este utilizat cu sensul de cetățenie și are caracter confuz.

O altă schimbare vizează extinderea termenului de valabilitate al paşaportului cetăţeanului Republicii Moldova de la 7 la 10 ani pentru persoanele care au peste 16 ani.

De asemenea, este prevăzută eliberarea buletinului de identitate electronic cu semnătură digitală şi certificatele cheilor publice. Termenul de valabilitate al acestuia va constitui zece ani.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram