Bărbatul care acum două zile a accidentat patru persoane, dintre care doi copii de 1 și 4 ani, pe o trecere de pietoni la Botanica, ar putea rămâne fără licența de avocat. Uniunea Avocaților din Republica Moldova susține că a luat act de circumstanțele accidentului rutier comis în seara zilei de 18 decembrie, după cum au fost reflectate în mass-media națională.

„Uniunea Avocaților împărtășește indignarea generală exprimată în spațiul public față de conduita iresponsabilă a șoferului aflat potrivit datelor poliției municipale în stare de ebrietate, în urma căreia au avut de suferit patru persoane, inclusiv doi copii. De asemenea, Uniunea condamnă vehement orice act sau manifestare socială care, în mod evident, poate pune în pericol viața și sănătatea oamenilor”, se menționează într-un mesaj remis de către instituție.

Preocuparea Uniunii Avocaților este cu atât mai mare, cu cât sursele de informare în masă au vehiculat ipoteza că persoana bănuită de săvârșirea acestor fapte pasibile de răspundere penală ar deține licență de avocat, deoarece conform Codului deontologic al Avocaților din Republica Moldova, avocatul este obligat să aibă un comportament demn care, să nu prejudicieze imaginea profesiei în societate.

Având în vedere caracterul inacceptabil al acțiunilor menționate și rezonanța pe care au provocat-o în societate, Uniunea Avocaților a formulat un demers oficial în adresa Direcției de poliție a municipiului Chișinău, prin care s-a solicitat comunicarea numelui, prenumelui, și patronimicului persoanei bănuite de comiterea accidentului, precum și data, luna, anul nașterii acesteia în vederea confirmării statutului de avocat.

Uniunea va informa suplimentar despre răspunsul pe care îl va primi de la autoritatea polițienească, precum și despre eventualele măsuri adoptate de către organele disciplinare ale Uniunii în cazul în care se va confirma statutul de avocat al bănuitului.

De asemenea, Uniunea va depune în continuare eforturi pentru a instrui avocații în domeniul etici și deontologiei profesionale și va trata cu cea mai mare seriozitate cazurile de încălcare a normelor deontologice.

Uniunea Avocaților menționează că în perioada iulie 2016 – septembrie 2017 Comisia pentru etică și disciplină a Uniunii a retras licenţa pentru exercitarea profesiei pentru abateri disciplinare grave la 10 avocați.

Reamintim că, suspectul a primit miercuri, 20 decembrie un primit mandat de arest pentru 30 de zile. Acesta și-a recunoscut parțial vina.

Pe acest caz procurorii au inițiate două cauze penale pentru încălcarea regulilor de securitate a circulaţiei sau de exploatare a mijloacelor de transport de către persoana care conduce mijlocul de transport, săvîrşită în stare de ebrietate şi ameninţare cu omor.

Rezultatele testării alcooscopice au concluzionat că, la momentul accidentului, conducătorul auto avea concentraţia de alcool de 0,84 mg/l în aerul expirat.

Dacă va fi recunoscut vinovat, inculpatul riscă de la 4 la 8 ani închisoare cu privarea de dreptul de a conduce mijloace de transport pe un termen de la 4 la 5 ani.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!