Experții fundației au analizat evoluția din ultimul an a 30 de țări. Aceștia au examinat trei aspecte de bază: libertatea politică, libertatea economică și măsura în care este respectată supremația legii. Astfel, barometrul libertății arată că Moldova este un stat capturat, iar majoritatea deciziilor luate în Guvern sunt influențate de liderul PDM.
„Guvernul ales în Moldova are puterea de a guverna țara, dar există un număr de actori a căror influență poate submina procesul de luare a deciziilor. Unul dintre aceștia este oligarhul Vladimir Plahotniuc, liderul PDM, care controlează majoritatea parlamentară și care este capabil să navigheze în politica țării prin intermediul primului-ministru Pavel Filip, prietenul său apropiat, precum și prin intermediul președintelui Parlamentului, Adrian Candu, finul său”, se menționează în Barometrul Libertății.
Experții locali confirmă concluziile raportului internațional.
„De fapt acest stat funcționează după principiul mafiot care a reușit să captureze instituțiile principale și să le pună în slujba acestor interese de clan, de sistem pentru propriile beneficii. Este vorba de un om și de anturajul lui. De Vladimir Plahotniuc și oamenii apropiați lui din cadrul Partidului Democrat”, spune Octavian Țîcu, istoric.
„Un asemenea argument care este adus de această organizație, deci nu poate fi vorba că nu există un subiectivism. Pentru juriști sunt probele cele mai importante, în contextul dat este o apreciere care vine. Eu nu aș fi vrut să spun că este pozitivă sau negativă această apreciere, deci ține de instituția respectivă”, susține Vitalie Gamurari, purtător de cuvânt al PDM.
Barometrul Libertății constată că nici justiția din Moldova nu se bucură de o independentă absolută.
„Lipsa independenței sistemului judiciar este principalul obstacol în calea implementării statului de drept în Republica Moldova. Starea sistemului judiciar este depășită și ruinată. Incompetența, nepotismul, justiția selectivă și corupția sunt larg răspândite. Presiunea politică asupra judecătorilor sau eliminarea celor neconforme sau critice este o practică vizibilă și repetată”, se menționează în Barometru.
Despre libertatea presei, barometrul arată că în Moldova, mass media este supusă presiunii politice: „Vladimir Plahotniuc, liderul PDM, controlează piața de televiziune cu o cotă de proprietate de 70%, reprezentând 4 din 5 posturi TV cu acoperire națională. (…) Violența verbală față de jurnaliștii din Moldova și amenințările cu care ar putea fi urmăriți penal au devenit mai frecvente pe tot parcursul anului, în special datorită rapoartelor critice cu privire la elitele politice și de afaceri”.
„Unele instituții media s-au transformat de adevăratelea în televiziuni de partid sau portaluri de partid. Cu siguranță aceste instituții media nu îndeplinesc obiectivul de a servi interesului public ci servesc intereselor de partid sau a unor oameni de afaceri”, susține Petru Macovei, director API.
Macovei spune că situația presei ar putea să agravezi și mai mult în anul 2018, care este unu an electoral: „Așa se întâmplă de fiecare dată când suntem în campanie electorală pentru că mizele sunt foarte mari. Oamenii care fac politică sau cei care fac business și își doresc să facă și politică investesc foarte mulți bani pentru a corupe jurnaliștii”.
În Barometrul Libertății, Moldova ocupa locul 23 din cele 30 de țări incluse în top. Țara noastră este urmată de Ucraina, Bosnia și Herzegovina și Turcia. România se clasează pe locul 11, iar Federația Rusă ocupă ultimul loc.
Reporter: Sergiu Niculiță, Tatiana Țurcan
Imagini: Vlad Coroban