/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 787: Atac la Odesa și prognoză sumbră! ISW: Amenințare voalată pentru Moldova. Rusia avansează rapid

/VIDEO/ Procurorul care l-a băgat în izolator pe Brăguța, eliberat din funcție. S-a încurcat în propriile declarații

missing
21 decembrie 2017, ora 17:36

Anterior președintele colegiului, Nicolae Chitoroagă a spus că Filimon a ignorat faptul ca tânărul avea dereglări psihice, încălcând astfel Codul de etică. Înainte să afle că este eliberat din funcție, Filimon a încercat să se justifice încă o dată, spunând că Andrei Braguța ar fi consumat droguri.

„Faptul că mi s-a creat o bănuială rezonabilă că dumnealui a consumat droguri și nu în izolator, dar în afara izolatorului, este dovada că dumnealui a refuzat să treacă testul narcologic”, spune Ivan Filimon, procuror eliberat din funcție.

Întrebat dacă există o expertiză care să confirme faptul că Braguța era drogat, procurorul a refuzat să răspundă.

„Există vreun certificat care ar confirma că Braguța ar fi consumat droguri? – Domnule jurnalist, nu dau nici un interviu, atât”, susține Ivan Filimon.

În primul său interviu, acordat TV8 după ce jurnaliștii au aflat despre moartea lui Braguta, Filimon spunea altceva. Atunci procurorul a recunoscut că știa că Braguța suferă de boli psihice, dar a cerut arestarea lui pentru ca acesta să nu comită alte infracțiuni.

„Am aflat că dumnealui anterior s-a aflat în spitalul de psihiatrie Bălți, unde dumnealui cu careva dereglări mentale și anume Schizofrenie. De aceea s-a decis de a pleca cu dumnealui, de a înainta demers pentru a fi aplicată măsura preventivă sub formă de arest fiindcă, evident nu vrea să se îmbrace, prezenta pericol pentru societate”, menționată Filimon.

Acum Ivan Filimon poate ataca decizia Colegiului disciplinar la Consiliul Superior al Procurorilor, iar ulterior la CSJ. Tânărul Andrei Braguța a fost reținut la 15 august de Poliția de Patrulare. Deși de la început părinții băiatului au informat oamenii legii ca acesta se afla la evidența psihiatrului, procurorul a cerut arestarea lui. Judecătorul a dat curs demersului procurorului, Iar peste 10 zile de la reținere, Andrei Braguta a decedat în penitenciar. Dosarul morții lui Andrei Braguța se află pe masa judecătorilor. În prezent 3 polițiști, angajați ai lude detenție provizorie și 4 colegi de celulă sunt acuzați de tortură și rele tratamente.

Reporter: Sergiu Niculiță
Imagini: Vlad Coroban

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram