Mold-street: Un misterios investitor bulgar a vrut să cumpere două bănci din Moldova - Victoriabank și Moldova Agorindbank

23 decembrie 2017, ora 08:59

Holdingul a declarat că a primit aprobarea preliminară din partea Băncii Naționale a Moldovei pentru planul său de a achiziționa peste 50% din capitalul băncii și a purtat negocieri cu un potențial vânzător nenominalizat.

“Nu sa ajuns la niciun acord asupra parametrilor tranzacției, motiv pentru care Doverie United Holding încheie negocierile și renunță la intenția de a face investiția”, se arată într-o declarație a conducerii grupului depusă la Bursa din Sofia.

Banca Națională a Moldovei (BNM) deocamdată nu confirmă și nici nu infirmă informația.

Anterior grupul ce include circa 20 de companii din Bulgaria, Serbia și Macedonia (dar și cu afiliere în Moldova) a depus solicitare la Banca Naţională pentru obţinerea permisiunii prealabile pentru procurarea pachetului de acţiuni de circa 41% a Moldova Agroindbank, dar BNM nu și-a dat acordul.

Amintim că BNM, a eliberat încă pe 15 noiembrie 2017, Băncii Transilvania SA, permisiunea pentru achiziționarea pachetului de acțiuni în mărime de 100% în capitalul Victoriabank.

Preluarea cotei de 39,2% de acțiuni a Victoriabank, deținută de afaceristul rus Serghei Lobanov, prin firma Insidown LTD din Cipru ar putea avea loc în ianuarie 2018.

Pentru pachetul de acțiuni ce aparțin firmei Insidown LTD din Cipru se cere un preț de 766,5 milioane lei, sau circa 37 milioane euro (circa 43,5 milioane de dolari). Prețul este de aproape opt ori mai mare decât cel nominal: 78,21 lei pentru o acțiune cu o valoare nominală de 10 lei.

Acesta ar putea să nu fie prețul final, iar astfel valoarea Victoriabank este evaluată la 95-100 de milioane de euro. Pachetul este expus începând cu 20 noiembrie 2017, dar licitația va avea loc doar pe 16 ianuarie 2018.

Un pachet important de 27,56% de acțiuni este deținut de BERD, care în 2015 a încercat să preia controlul asupra Victoriabank, dar nu a reușit.

Victor Ţurcan, președintele Consiliului de Administrație are 10,45%, Galina Proidisvet – 4,04%, Valentina Ţurcan – 2,47% și firma Notabil Plus – 2,36%.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram