/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 787: Atac la Odesa și prognoză sumbră! ISW: Amenințare voalată pentru Moldova. Rusia avansează rapid

Mold-street: Eșec repetat pentru cea mai mare bancă din țară. Nici o ofertă pentru Moldova Agroindbank

missing
28 decembrie 2017, ora 08:49

Statul va prelua acţiunile lui Platon?

Pe 27 decembrie 2017, Consiliul de Administrație al Comisiei Naționale a Pieței Financiare (CNPF) urma să prelungească încă pentru şase luni perioada de comercializare a acțiunilor MAIB, dar nimeni din cadrul acestei instituții nu a putut oferi informații la acest subiect.

De notat că anterior Sergiu Cioclea, guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei (BNM) era extrem de optimist în privința șanselor de a vinde acțiunile MAIB chiar în 2017.

“Nivelul foarte avansat al discuțiilor ne dă speranță că putem conta pe o tranzacție cu un investitor de bună calitate, poate chiar și vara aceasta”, declara șeful BNM la începutului lunii mai.

În acea perioadă de acţiunile MAIB se arăta extrem de interesat grupul bulgar Doverie, dar BNM nu și-a dat acordul.

Eşecul de la Bursă ar putea deschide calea spre cumpărarea acestor acţiuni de către stat, care apoi să le vândă el unui investitor, la un preț nu mai mic decât cel la care acestea au fost achiziționate de Ministerul Finanțelor.

Acest fapt este confirmat şi de angajamentele asumate de Guvern şi BNM în relaţia cu FMI, unde este prevăzut că pentru a permite efectuarea tranzacției cu acțiunile celei mai mari bănci, CNPF va prelungi perioada de expunere spre vânzare a acțiunilor cu încă 6 luni.

Un nou termen – aprilie 2018

“În acest context, un consorțiu de investitori străini, care încă în februarie 2017 au finalizat procedura de verificare prealabilă (due diligence), și-au reiterat interesul de a achiziționa acțiunile nou emise ale băncii. Se preconizează că tranzacția va fi finalizată până la sfârșitul lunii aprilie 2018”, se arată în Memorandumul semnat cu FMI.

Consorţiul interesat de acţiunile de la MAIB era format din BERD şi un fond de investiţii din Statele Unite.

De notat că cele două pachete de 41,1% de acțiuni noi emise ale Moldova Agroindbank, sunt rezultatul anulării acțiunilor deținute de un grup de peste 20 de acționari ce au acționat concertat și în spatele cărora ar fi stat afaceristul Veaceslav Platon, condamnat recent la 18 ani închisoare. Acțiunile erau de vânzare până pe 26 decembrie 2017, la Bursa de Valori a Moldovei (BVM).

Moldova Agroindbank este cea mai mare bancă din țară și în prezent se află sub supravegherea specială a BNM.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram