/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. Germania va transfera de urgență mii de obuze Kievului

CEC-ul a iertat sancțiuni de 45 de milioane de lei. Ce nereguli a mai admis la colectarea donațiilor de către partide

02 ianuarie 2018, ora 14:37

FISC-ul nu a prezentat deocamdată niciun caz în care să fi depistat ilegalităţi în privința surselor din care unii sponsori au făcut donații generoase partidelor, chiar dacă în unele situaţii contribuţiile au depășit substanțial veniturile acestora. Puținele contravenții administrative care au fost aplicate de CEC au fost în mare parte anulate de instanța de judecată.

O sancțiune de 45 de milioane de lei, ratată

Numai pentru nerespectarea unei prevederi din Regulamentul privind finanțarea partidelor politice, Comisia Electorală Centrală ar fi putut aplica sancțiuni care să aducă la bugetul de stat 45 de milioane de lei. Este vorba despre norma care interzicea partidelor să accepte donații în numerar mai mari de un salariu mediu pe economie, adică de 5.050 de lei în 2016 și de 5.300 de lei în 2017. În septembrie 2017, această prevedere din Regulamentul CEC a fost anulată printr-o decizie de judecată, dar, reieșind din rapoartele financiare ale partidelor pentru anul 2016 și primul semestru al anului 2017, opt formațiuni au încălcat norma stabilită de Comisia Electorală, urmând să verse în bugetul de stat suma colectată în numerar peste limita permisă. Cele mai multe donații în numerar care depășesc salariul mediu pe economie a acumulat în această perioadă Partidul Democrat – circa 43,4 milioane de lei. Liberalii ar fi trebuit să verse în haznaua statului aproape tot ce au primit anul trecut. În aceeași situație s-ar fi pomenit Partidul Nostru și Partidul Societății Progresiste. În cazul altor formațiuni, ar fi urmat să fie confiscate de stat jumătate din donațiile adunate de la persoane fizice.

Proces de judecată cu mistere

Pe 31 martie 2016, reprezentanții Partidului Popular din Republica Moldova (PPRM), ai Partidului Național Liberal (PNL) și ai Partidului Liberal Reformator (PLR) au contestat în judecată mai multe prevederi din Regulamentul CEC privind finanțarea formațiunilor politice, pe motiv că că opinia lor nu a fost luată în considerație la momentul adoptării documentului. Nici la dezbaterile dinaintea adoptării regulamentului, nici la momentul depunerii cererii în judecată, niciunul dintre reclamanți nu avea pretenții față de plafonul stabilit pentru donațiile în numerar ale persoanelor fizice, potrivit responsabililor de la CEC din acea perioadă. Abia în septembrie 2016, în momentul examinării cauzei în instanță, avocatul Partidului Popular, Alexandr Boldescu, a solicitat brusc să fie anulată și limita pentru donațiile cash de la persoane fizice. Magistratul Victor Sandu, de la Judecătoria Chişinău, sediul Centru, a admis-o, pe motiv că nici în Codul electoral, nici în Legea privind finanțarea partidelor, nu se conțin asemenea interdicții. Decizia a fost menținută de Curtea de Apel Chișinău și de Curtea Supremă de Justiție. Ultima și-a anunțat hotărârea pe 6 septembrie 2017.

Citește continuarea pe Anticorupție.md.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram