Curtea Constituțională din Republica Moldova urmează să decidă astăzi, ora 13.00, în dacă îl suspendă din funcție pe președintele țării, Igor Dodon, în urma refuzului său repetat de a accepta candidaturile la funcțiile de miniștri, propuse de Guvern.

Un grup de deputați din Comisia juridică, numiri și imunități a Parlamentului a depus o sesizare la Curtea Constituțională privind constatarea circumstanțelor ce justifică instituirea interimatului funcției de președinte al R. Moldova pentru numirea noilor membri ai Guvernului.

Acum două săptămâni, Vlad Plahotniuc a anunțat remanieri la Guvern, menționând că va aduce în cabinetul de miniștri 7 „tehnocrați”. În lista lui Plahotniuc se regăsesc cei doi foști prim-miniștri, care au semnat garanțiile bancare pentru creditarea băncilor devalizate în timpul celebrului „jaf al secolului” – Iurie Leancă și Chiril Gaburici, dar și ex-președintele Curții Constituționale, Alexandru Tănase – toți trei provenind din echipa PLDM.

Reamintim că, Igor Dodon a mai fost suspendat din funcție în procedura de numire a ministrului Apărării, Eugen Sturza, candidatura căruia a fost respinsă de către șeful statului în două rânduri. Interimatul temporar a fost exercitat de cătrel Andrian Cându, care a semnat decretul de numire al lui Eugen Sturza în funcția de ministru al Apărării.