/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

Republica Moldova în 2017 pentru prima dată a depășit cotele de export la prune

08 ianuarie 2018, ora 07:30

Într-un răspuns oferit Agenției de presă IPN, se menționează că exportul de fructe constituie 200 de mii de tone. Este în creștere și numărul agenților economici care exportă în UE. În acest an, struguri de masă au exportat 38 de agenți economici, mere proaspete – 9, prune proaspete – 53.

Și Asociația Producătorilor şi Exportatorilor de fructe confirmă creșterea cantităților de fructe proaspete exportate în UE, în special în România și Polonia. „În 2017 s-a reușit pentru prima dată în istoria Republicii Moldova să fie exportate cantități semnificative de fructe în stare proaspătă către țările din UE. La prune a fost depășită cu mult cantitatea de 10 mii de tone prevăzută de cotele de export în UE fără taxă, mere au fost exportate peste 4 mii de tone, struguri – peste 9 mii tone”, se spune într-un răspuns al Asociației pentru IPN.

„Faptul că exporturile de produse autohtone pe piața comunitară au crescut în acest an chiar peste prognozele făcute, denotă faptul că tot mai mulți producători agricoli de la noi își racordează producția la standarde europene și demonstrează faptul că piața din UE este una deschisă pentru Republica Moldova, lucru care insuflă încredere în viitor”, a comentat Federația Națională a Agricultorilor din Moldova AGROinform.

O altă realizare evidențiată de factorii de decizie, dar și de ONG-urile din domeniu este că, în pofida intemperiilor din această primăvară, în pofida unei veri destul de secetoase la unele culturi s-au atins recolte record.

Potrivit Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului, în 2017, comparativ cu 2016, a fost obținută o recoltă de produse agricole de origine vegetală de o calitate sporită la majoritatea produselor agricole. „Productivitatea la grâu a înregistrat o creștere de aproape 20%. Orzul de toamnă a înregistrat o creștere a productivității de 12%. Porumbul – 34%, soia – 27%, floarea soarelui – 11%. Recolta globală de fructe este în creștere cu 3,2%, de sămânțoase – cu 3,4%, sâmburoase – 3%. Arbuști fructiferi și căpșun au atins o recolta în creștere de 15% faţă de anul trecut, iar volumul de producere a legumelor şi cartofului s-a majorat cu 22%”.

Investițiile în agricultură sunt și ele în creștere şi au atins în 2017 suma de 1,5 miliarde de lei. Cu 34% s-a majorat numărul solicitanților de subvenții.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram