Potrivit cauzei penale, cei 13 polițiști, contrar obligațiilor de serviciu, au profitat de faptul că Braguța nu își putea dirija acțiunile pe fundalul bolii și dizabilității psihice de care suferea și au admis ca patru deținuți să îl impună pe Braguța să doarmă pe podeaua din beton fără haine. Cunoscând că tânărul este dezbrăcat, nu are haine, ciorapi și încălțăminte și că nu are saltea în celulă, polițiștii au admis ca acesta să stea în condiții nocive o perioadă îndelungată de timp, ceea ce i-a cauzat victimei un prejudiciu corporal și a dus la dezvoltarea bronhopneumoniei purulente, care, la rândul său, a cauzat o insuficiență respiratorie, maladie care este în legătură cauzală cu decesul.
Inspectorul superior al Izolatorului de detenție provizorie al Direcției de Poliție l-a urmărit pe Braguța pe parcursul zilei de 18 august și susține că acesta se plimba permanent prin celulă, chiar și în pielea goală și defila în fața celorlalți deținuți. Acesta susține că tânărul nu era agresiv, însă se adresa cu cuvinte necenzurate. Procov recunoaște că l-a văzut pe Braguța culcat la podele când era dezbrăcat, iar colegii lui i-au spus să se ridice de jos. Inspectorul susține că pe 20 august Braguța s-a dezbrăcat în pielea goală și și-a aruncat hainele: „Își satisfăcea necesitățile pe saltea și din cauza dată aceasta a fost scoasă din celulă, iar el a rămas și fără saltea și în pielea goală”. Procov se declară nevinovat.
Nevinovat se declară și inspectorul Vitalie Tomuz. Acesta susține că atunci când a primit schimbul a fost informat că Braguța este un narcoman și că nimeni nu știa că el are probleme cu psihicul. Tomuz a menționat că Braguța era dezbrăcat însă nu ține minte dacă era dezbrăcat pe jumătate sau complet: „În acele zile era foarte cald. Toți deținuții erau dezbrăcați”. Inițial a gândit că Braguța s-a culcat la podea din cauza căldurilor, dat mai apoi de mai multe ori l-a rugat totuși să se ridice de la podele. Inspectorul a mai declarat că nu a observat ca deținuții să își fi bătut joc de victimă, să îl că în regulament nu este indicat cum trebuie să procedeze cu un deținut atunci când acesta se dezbracă și că nu îl poate îmbrăca cu forța.
Nu se consideră vinovat nici inspectorul Andre Glodin, care susține că nu i-a trezit suspiciuni faptul că Braguța era dezbrăcat, or atunci era foarte cald afară: „Braguța Andrei nu a mâncat în acea zi și a refuzat să iasă din celulă pentru a-și lua hrana. Celula îi era conectată la apă, însă Braguța o inunda”. Glodin susține că apa nu i-a fost oprită, însă presiunea din robinet a fost scăzută.
Și ceilalți angajați de la izolatorul de detenție provizorie se declară nevinovați.
Andrei Braguța a fost reținut în august de Poliția de Patrulare după ce s-ar fi împotrivit somațiilor oamenilor legii. La 10 zile după arest, tânărul a decedat în condiții suspecte în penitenciar.