/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

/VIDEO/ În Chișinău a fost înregistrat primul caz de îmbolnăvire cu gripă porcină. Ce recomandă medicii?

10 ianuarie 2018, ora 19:16

Potrivit medicilor, femeia de 34 de ani s-a adresat la medicul de familie pe 31 decembrie. Pacienta a fost internată în Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă” cu diagnosticul „infecție respiratorie acută”.

„Persoana a fost spitalizată cu temperatura 38 de grade, cu debutul acut al bolii, astenie, cefalee, tuse. I-a fost determinat virusul gripal AH1N1. Și ca urmare ea a fost externată”, susține Ștefan Gheorghiță, șeful secției de supraveghere a gripei, CNSP.

Totodată, o adolescentă de 17 ani, din Călărași, a fost identificată cu virus gripal de tip „B”. Pacienta a fost externată acum două săptămâni. Nici una din aceste doua persoane nu au fost vaccinate împotriva gripei porcine. Pentru a preveni îmbolnăvirea, medicii recomandă vaccinarea.

„Este necesar ca persoanele, în perioada pre-sezonică, în luna octombrie-noiembrie să fie vaccinate împotriva gripei cu vaccinul antigripal”, adaugă Ștefan Gheorghiță.

În cazul în care persoana prezintă amețeli, tuse sau vomă, medicii recomandă adresarea imediată la medic și nici într-un caz să nu recurgă la auto-tratament. Specialiștii mai spun că este necesar spălatul cât mai frecvent pe mâini cu apă și săpun, un meniu alimentar echilibrat și consumul a cât mai multe fructe și legume. Potrivit Centrului Național de Sănătate Publică, în perioada 10 octombrie – 7 ianuarie, în țară au fost înregistrate 4 cazuri de gripă. În aceeași perioadă, au fost înregistrate peste o sută de mii de cazuri de infecții respiratorii acute.

Reporter: Veronica Vacari
Imagine: Oleg Cozlov

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram