/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

Moldova, pe locul doi în topul celor mai „puternice” pașapoarte din CSI

10 ianuarie 2018, ora 11:51

Conform aceleiași surse pe indicele de cetăţenie Republica Moldova se clasează în mijlocul clasamentului – 80, având indicele de 35,2%. Pe primul loc fiind Germania cu indicele de 82,7%, pe ultimul loc Afganistan – 159 cu indicele de 14,6%. Din statele post – imperiu, Republica Moldova la acest indice este devansată de către Estonia-21, Letonia – 22, Lituania – 23, indicele 75,5% şi Federaţia Rusă – 63 cu indicele de 39,7%. Dintre statele membre ale CSI, Moldova se clasează în pe locul doi.

România este clasată pe poziţia 20, împreună cu Bulgaria, cetăţenii având posibilitatea de a călători în 156 ţări fără a avea necesitate de vize.

În 2018, cu pașaportul german, puteți călători fără viză în 177 de țări. Pe locul doi este Singapore (176 de țări), al treilea a fost împărțit simultan de opt state: Marea Britanie, Danemarca, Italia, Norvegia, Finlanda, Franța, Suedia, Japonia. Cetățenilor din aceste țări li sa oferit posibilitatea de a vizita 175 de țări fără viză. Majoritatea acestora au îmbunătățit indicatorii de acces fără viză în alte țări timp de un an.

Rosian Vasiloi, expert IDIS Viitrul spune: „Dacă e să vorbim despre țările în care funcționează programe de obținere a cetățeniei prin investiții, cea mai largă alegere a statelor cu intrare fără viză oferă un pașaport al Austriei (174 de țări). Suma necesară pentru obținerea unui pașaport austriac este de 8-10 milioane EUR. Malta și Cipru, ale căror cetățenie poate fi obținută pentru investiții de 1-2 milioane EUR, oferă acces fără vize la 169 și respectiv 159 de țări. Printre țările din Caraibe cu programe de investiții, pașaportul cel mai mobil este pașaportul Saint Kitts și Nevis cu acces fără viză în 139 de țări. Şi Republica Moldova a modificat anul trecut legislaţia cu privire la cetăţenie prin „cetăţenia de investiţii”. Suma necesară pentru obținerea unui pașaport moldovenesc este de 130 mii EUR.

În top 10 a Indicelui pașapoartelor sunt 21 state membre ale UE. Pe primele trei poziţii fiind clasate Germania (poziţia 1, 177 ţări), Danemarca, Italia, Norvegia, Marea Britanie, Finlanda şi Suedia (poziţia 3, 175 ţări), şi Austria, Belgia, Luxemburg, Olanda, Spania şi Elveţia (poziţia 4, 174 ţări)

Menționăm că, indicele Paşapoartelor lumii Henley & Partners, cunoscut anterior ca Index restricții de viză (redenumit în 2018), este publicat din 2006, în colaborare cu Asociația Internațională de Transport Aerian (IATA), care susține cea mai mare baza din lume de informații turistice. În 2018, au fost analizate 200 de țări și teritorii.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram