„De ce să nu lăcrimez dacă am lucrat aici 40 de ani și ne-a alungat ca niște căței. Cum să nu-mi pară rău dacă am muncit și la urmă cu ce m-am ales? Am cărat de toate și nămol. Stăteam uzi în cabină, transpirați, de la ora 8.00 până la 19.00 seara”, a spus Ion Tom, fost angajat.
Ion Tom s-a angajat la această întreprindere municipală încă pe când avea 20 de ani. A lucrat în calitate de șofer, iar pentru ultimii trei ani nu a fost plătit deloc. Firma îi datorează 17 mii de lei: „Cât îmi sunt datori măcar asta să-mi întoarcă”.
În aceeași situație se află 80 de angajați. Întreprinderea le datorează acestora jumătate de milion de lei. Firma „Autocomtrans” era una municipală și presta servicii de transport, iar problemele financiare au apărut, potrivit fostului director Anatol Țâșevschi, în 2012, odată cu începerea lucrărilor la lacul Valea Morilor.
„Am lucrat și pe excavator și pe buldozer, excavator. Noi lucram, dar unde se duceau banii nu știu”.
„Lucram șofer la macara, apoi pe Kamaz. A închis porțile ne-a dat afară banii nu ni i-au dat. Au mai rămas acolo vreo 10 mii și socoteala anuală avem câte patru-cinci concedii”.
„Primeam salariile la timp, iar apoi s-au început problemele cu primăria care a blocat contul și am rămas fără bani”.
„I-am sunat și mai mult de atât nimic. Doar promisiuni. I-am sunat și am întrebat când voi primi banii? – Bani nu sunt: așteptați Anul Nou sau după 25 ianuarie”.
Fostul director al întreprinderii, Anatol Tîșevschi a fost chemat la discuții cu angajații, dar acesta nici nu a ieșit din mașină și a refuzat să vorbească în fața camerelor.
„Așteaptă să ne ducem la „Doina” să nu ne mai dea banii. Nu ne consideră oameni”.
„Cred că trebuia să iasă să vorbească cu oamenii”.
Dacă Curtea de Apel ar fi acceptat ca datoriile să fie preluate de către Consiliul Municipal Chișinău, problema ar fi fost rezolvată. Examinarea chestiunii întârzie, însă, spun muncitorii. Cei de la Curtea de Apel ne-au comunicat astăzi că subiectul ar putea fi examinat la sfârșitul acestei luni. Asta în condițiile în care cererea a fost depusă cu trei ani în urmă, iar conform legii…
„Conform legii cu privire la insolvabilitate, instanța de judecată ar fi trebuit să se expună în termen de 15 zile din momentul depunerii cererii”, susține Valeriu Bogdan, șef al direcției asistență juridică al Primăriei Chișinău.
Inițiativa „procurare a datoriilor de către Consiliul Municipal Chișinău a fost aprobată în 2017, numai că, fără decizia instanței, banii așa și nu au fost achitați oamenilor. Subiectul va fi reexaminat în CMC în luna februarie.
„Având în vedere că suntem în anul 2018 va trebui o nouă decizie a CMC să aprobe această sumă. Mai sunt anumite riscuri, având în vedere că trece termenul cheltuielilor de lichidare a S.A „Autocomtrans”. Suma va crește zilnic, având în vedere că sunt cheltuieli”, spune Valeriu Bogdan, șef al direcției asistență juridică al Primăriei Chișinău.
Firma „Autocomtrans” a intrat în faliment după ce Primăria nu a achitat salariile muncitorilor care au cărat nămolul din lacul „Valea Morilor”. Socialiștii din CMC susțin că în acest scandal ar fi implicați mai mulți consilieri liberali, care ar fi urmărit preluarea controlului asupra acestei firme. De cealaltă parte, liberalii neagă acuzațiile și spun că întreprinderea a fost falimentată de fostul director. Acesta din urmă a refuzat să discute cu echipa TV8, precizând că de acest caz se ocupă instanța de judecată.
Reporter: Parascovia Spic
Imagini: Tudor Bigu