/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Reuniune NATO-Ucraina și recordul anunțat de Zelenski. Zaharova atacă din nou Moldova

/VIDEO/ O mamă și-a purtat bebelușii morți în burtă timp de două săptămâni, fără ca medicii să depisteze acest lucru

missing
13 ianuarie 2018, ora 09:35

„Totul s-a întâmplat acum doi ani. Eram însărcinată în opt săptămâni și era ajun de Crăciun. Am văzut că am scurgeri maronii și mi-am dat seama că trebuie să merg la urgență. Acolo mi-au spus că sarcina decurge bine și să merg să mă internez pentru a păstra sarcina. M-au internat la maternitatea nr.2”, spune Alina.

Timp de două zile i-au fost administrate doze duble de hormonale și vitamine, ca la a treia zi la ultrasonografie să i se spună că nu se vede nicio sarcină.

„Am început să plâng. Am sunat soțul și am mers la un medic privat ca să facem ultrasonografie și mi-au spus că cu părere de rău sarcina mea nu evoluează de două săptămâni, fapt pe care nu l-au văzut ceilalți medici și mi-au administrat un tratament inutil”, mărturisește femeia.

Pentru că era la un termen mic, Alina a trebuit să facă avort medicamentos. Femeia se simțea rău, iar medicii îi spuneau că este ceva normal ceea ce se întâmplă: „La ora 11.30 m-am trezit într-o băltoacă de sânge și nu mă puteam scula pentru că sângele curgea continuu. Eu am chemat soțul să îmi aducă haine, pentru că nu știam ce să fac. Soțului nu i s-a dat însă voie să intre și i s-a spus că cu mine este totul bine, să lase hainele și să plece acasă”.

Medicul a refuzat să o examineze că nu avea pelincuță. I-a făcut chiuretaj fără anestezie. Noroc de o soră medicală care a ajutat-o să-și revină: „Am leșinat pe scaun. Ei vorbeau ce să facă cu mine. Nu țin minte toată discuția. M-au lăsat să îmi vin în fire timp de câteva ore pe acea masă”.

A doua zi a fost pusă să semneze niște acte precum că nu are nicio pretenție și că medicii au făcut tot posibilul pentru a-i păstra viața: „Eu am semnat, dar nu eram conștientă. După câteva zile avocații mi-au spus să luptăm, dar eu nu mai aveam putere”.

Numeroase mame se arată indignate față de calitatea serviciilor acordate în Republica Moldova în domeniul medicinei perinatale. Acestea relatează situații revoltătoare din spatele pereților maternităților. În acest context, femeile, mobilizate pe internet, au semnat o declarație comună prin care cer autorităților să inițieze un control amplu al stării actuale a serviciului perinatal, atât privind nivelul de dotare cu tehnica necesară unei intervenții calitative, supraviețuirii copiilor prematuri, cât și din perspectiva nivelului de pregătire a cadrelor medicale în baza eticii, integrității și jurământului depus. Inițiativa este susținută de câteva zeci de organizații neguventamentale naționale și internaționale.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram