Centrul de Sănătate Publică (CSP) din Chișinău anunță că instituțiile medicale au înregistrat 2049 cazuri de infecţii acute ale căilor respiratorii superioare (ICRAS) în săptămâna 8 – 14 ianuarie. Cu peste o sută de cazuri noi față de săptămâna precedentă, când s-au înregistrat 1 944 de cazuri. Morbiditatea prin IACRS a crescut cu 5,1%, comparativ cu săptămâna anterioară.

S-au atestat cazuri de boală la 1 343 de copii cu vârsta de până la 17 ani (65,5%). Cei mai afectaţi sunt copiii cu vârsta de până la 6 ani – 1 008 de cazuri (75,1%), dintre ei 303 (30,1%) sunt copii instituţionalizaţi. În perioada menţionată, au fost internaţi 59 de bolnavi (2,9%), 48 dintre ei fiind copii. Rata copiilor spitalizaţi a constituit 81,4%.

În perioada de raportare, în municipiu, au fost înregistrate două cazuri de gripă, confirmate prin metoda de laborator tip A(H1N1), inclusiv la un copil sub vârsta de 17 ani. În total, în primele săptămâni ale anului curent, în municipiu, au fost înregistrate trei cazuri de gripă. De asemenea, a fost înregistrat un caz de deces prin infecție respiratorie acută severă (SARI), confirmat cu prezența virusului gripal sezonier A(H1N1), la o persoană cu vârsta de 42 ani, sex feminin, nevaccinată.

În scopul monitorizării circulaţiei agentului patogen prin gripă şi IACRS pe parcursul săptămânii de raportare au fost prelevate 13 probe, dintre care în două probe a fost identificat virus gripal A(H1N1).