La doi ani de la producerea deflagrației la cafeneaua „La Soacra” din capitală, victimele încă își caută dreptatea prin instanțe, iar inculpații se declară nevinovați. O ședință de judecată a avut loc astăzi la Curtea de Apel. Condamnați de primă instanță, cei care s-ar face vinovați de explozie cer să fie achitați.

Cei 4 inculpați in dosarul „La Soacra” au contestat decizia primei instanțe. Printre aceștia se numără și administratorul cafenelei, Andrei Iarîna, condamnat la 6 ani de pușcărie. Avocatul său susține că vinovată ar fi doar soția acestuia, care s-a ales cu 3 ani și jumate de închisoare în penitenciar de tip deschis.

Clientul meu de jure a fost administrator, dar soția s-a folosit de documente, a primit nu știu cum toate documentele necesare, autorizația, clientul meu în timpul acesta s-a aflat peste hotarele țării”, susține avocatul Alexandru Zmeu.

Vrea să fie achitat și funcționarul responsabil de apărarea împotriva incendiilor, Sergiu Popel, care, potrivit instanței de fond, urmează să petreacă 6 ani după gratii.

Nu facem azi declarații. În susținerile verbale”, a adăugat avocatul Marin Domente.

Se declară nevinovați și ceilalți doi funcționari care figurează în dosar. Este vorba de angajatul Centrului Municipal de Sănătate Publică, Vasile Toma, care s-a ales cu 2 ani de închisoare cu suspendare, și de specialistul de la Direcția Municipală Comerț, Ludmila Boșcanean, care a primit o amendă de 20 de mii de lei pentru corupere pasivă.

„- Dați-mi pace!
– Doriți achitarea și pe celălalt articol?”

De partea cealaltă, acuzatorul de stat cere magistraților de la Curtea de Apel o sentință mai aspră. „Pentru persoanele care sunt în stare de arest, administratorul întreprinderii și pompierul care a fost condamnat – am solicitat termene de pedeapsă de 7 ani de închisoare”, a menționat procurorul Vlad Guzic.

Victimele deflagrației susțin aplicarea unei sentințe mai dure celor vinovați. „Noi avem persoane decedate, noi avem mame, copii rămași fără părinți. Noi nu o să lăsăm așa”, a declarat Mariana Voina, victimă.

Ședința de judecată a fost întreruptă până săptămâna viitoare din cauza lipsei unuia dintre avocați. Cafeneaua „La Soacra” din Piața Centrală din Chișinău a ars pe 9 ianuarie 2016, după ce o butelie de gaz, folosită ilicit la bucătărie, a explodat. Urmare a deflagrației, patru persoane au decedat, iar alte 13 au fost rănite.