„Sala cu Orgă” din Capitala a căpătat o „nouă față”. Joi va avea loc ceremonia de inaugurare a spațiilor restaurate în cadrul primei tranșe (2015-2017) din proiectul de renovare a bijuteriei arhitecturale.

UPDATE: Din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile, ceremonia de inaugurare a spațiilor restaurate în cadrul primei tranșe (2015-2017) a proiectului de renovare a Sălii cu Orgă din Chișinău se contramandează. Data evenimentului va fi comunicată ulterior.

Autorul proiectului de renovare a edificiului este arhitectul Gheorghe Bulat. Cromatica aleasă este identică cu cea de acum un secol. Renumiții lei, care stau de veghe la intrare în local, de asemenea vor fi restaurați. De asemenea, lei asemănători, doar că ceva mai mici, vor apărea și pe fațada edificiului. La reabilitarea clădirii au lucrat 70 de muncitori.

Amintim că, în 2014, Sala cu Orgă a primit o donație în valoare de un milion de euro, din partea Guvernului României, pentru a putea fi reconstruită. Banii au fost utilizați la reparația acoperișului, a sistemului de evacuare a apei, a cupolei, fațadei, dar și a scărilor.

În 2018 vor avea loc lucrări de renovare și a sălii de concerte, a parterului, mobilierului și a orgii. Costul estimativ al acestor lucrări este de circa 1,5 milioane de euro.

Edificiul Sălii cu Orgă a fost dat în exploatare în anul 1901. Până în anul 1974, aici a fost sediul Băncii de Stat. Pentru prima dată, orga a răsunat în acest edificiu, care este un monument de arhitectură luat sub ocrotirea statului, pe 15 septembrie 1978, în cadrul unui concert festiv.