/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

Preotul Maxim Melinti, despre tradițiile de Bobotează: „Nu e nevoie de cărat căldări cu aghiasmă”

missing
19 ianuarie 2018, ora 11:18

Preotul susține că apa sfințită din ajunul sărbătorii de Bobotează și cea din ziua de sărbătoare sunt identice: „Nu există aghiasmă mai puternică – este o invenție populară! La sfințirea apei, nu are loc niciun fel de reacția chimică: contact între crucea argintată și apă, cum zic unii sceptici! Apă se sfințește prin lucrarea Duhului Sfânt. Pentru ca să nu mai apară dubii, recomand preoților să folosească la slujba sfințirii cruci de lemn”.

Scăldatul în râu, iaz sau piscină de Bobotează nu are nimic comun cu sărbătoarea și nu se regăsește în Evanghelia sau Sfânta Tradiție.

„Scăldatul nu poate ierta păcatele, nici altă formă de curățire a sufletului. Recomandăm și părinților să nu pună în pericol viața copiilor, nu faceți experimente, nici nu încercați pe Dumnezeu. Totodată se observă, scăldatul, pe-alocuri, imediat după ieșirea din apă rece, este însoțit de consumul de alcool, lucrul dăunător cum pentru suflet, atât și pentru trup”, spune parohul.

Parohul susține că la primirea agheasmei creștinii trebuie să se comporte decent, fără îmbulzeală și sfadă: „Nu e nevoie de cărat căldări cu aghiasmă, pentru că regula bisericească consumul aghesmei mari în primele 8 zile (până la odovania sărbătorii), iar în restul anului se consumă aghiasma mică (obișnuită)”.

Menționăm că creștinii ortodocşi de stil vechi sărbătoresc astăzi, 18 ianuarie, Boboteaza.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram