Șeful politicii externe a Uniunii Europene l-a asigurat pe președintele Autorității Palestiniene Mahmoud Abbas luni, în cadrul unei întâlniri la Bruxelles, că UE îi sprijină ambiția de a avea Ierusalimul de Est drept capitală a unui stat palestinian, scrie Reuters.

În schimb, Abbas și-a repetat apelul pentru ca Ierusalimul de Est să devină capitală, și a cerut statelor membre UE să recunoască imediat statul Palestina, argumentând că acest lucru nu va împiedica negocierile cu Israelul privind soluționarea păcii în regiune.

Mogherini, în ceea ce părea a fi o referire voalata la recunoașterea Președintelui SUA, Donald Trump a Ierusalimului drept capitala Israelului, a chemat pe cei implicați în acest proces să vorbească și să acționeze „cu înțelepciune”, cu un sentiment de responsabilitate.

Abbas nu a făcut nicio referire la „mișcarea” lui Trump privind Ierusalimul sau la comentariile asupra problemei făcută luni la Ierusalim de către vicepreședintele SUA, Mike Pence.

Amintim că, Adunarea Generală a ONU a adoptat în decembrie o rezoluţie care solicită Statelor Unite să-şi retragă decizia de a recunoaşte Ierusalimul drept capitală a statului Israel. Rezoluția a fost adoptată după ce la 6 decembrie, preşedintele american Donald Trump a anunţat că SUA recunosc Ierusalimul drept capitală a statului Israel, anunţ ce a marcat o schimbare majoră a politicii Washingtonului în Orientul Mijlociu.