/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

Deputat ucrainean: Rusia utilizează Transnistria nerecunoscută pentru a ocoli sancțiunile UE

missing
22 ianuarie 2018, ora 07:00

Federația Rusă folosește Transnistria nerecunoscută pentru a ocoli sancțiunile Uniunii Europene. O astfel de declarație a făcut președintele Delegației Permanente în Adunarea Parlamentară a NATO, deputata în Rada Supremă a Ucrainei Irina Friz.

„Rusia utilizează Transnistria nerecunoscută pentru a evita sancțiunile. Mărfurile rusești sunt livrate în autoproclamata RMN, unde obțin „origine transnistreană” și sunt exportate către Uniunea Europeană”, a remarcat Friz.

Potrivit acesteia, Tiraspolul a obținut acces la zona de comerț liber cu UE, ca parte a Republicii Moldova, fapt ce ar trebui să contribuie la reintegrarea cu Chișinăul.

Cu toate acestea, potrivit lui Friz, conducerea regiunii transnistrene continuă să poarte discuții referitoare la planurile de integrare cu Federația Rusă sau despre dezvoltarea unui stat independent.

Potrivit deputatei ucrainene, soluționarea problemei Transnistriei ar trebui revizuită la nivel internațional. „Rusia utilizează tratatul de pace „Cu privire la soluționarea conflictului armat în regiunea transnistreană a Republicii Moldova„ pentru a îngheța conflictul. Anume conflictele înghețate permit Kremlinului să influențeze statele pro-europene din spațiul ex-sovietic, iar declarațiile privind susținerea integrității teritoriale a Ucrainei, Georgiei și Moldovei nu sunt decât minciuni flagrante. Kremlinul speră că autoritățile-marionetă ale acestor entități cvasi-statale autoproclamate vor deveni un obstacol în calea cursului european al țărilor, transformându-le într-o zonă tampon”, susține deputatul ucrainean.

Friz este convinsă că speculațiile Rusiei privind soluționarea pașnică a conflictelor, pe care ea însăși le-a creat, ar trebui să devină motiv pentru revizuirea politicii și impunerea unor noi reguli de joc entităților autoproclamate.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram