/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

/INFOGRAFIC/ 83% din primăriile din țară sunt dependente de banii din bugetul de stat

24 ianuarie 2018, ora 07:14

Autorii explică că legea privind descentralizarea administrativă defineşte capacitatea administrativă ca raportul dintre cheltuielile administrative ale APL şi veniturile proprii. Legea consideră o APL viabilă în cazul în care cheltuielile administrative nu depăşesc 30% din veniturile locale totale. Astfel, 83% din autoritățile locale din republică nu sunt viabile, acestea utilizând transferurile de la bugetul de stat pentru a acoperi costurile administrative.

Majoritatea primăriilor mici, în special, din mediul rural, nu sunt în stare să asigure serviciile comunale de bază pentru populaţiile lor, mai spune raportul. Acest fapt face localităţile rurale slab dezvoltate, unde locuiesc categoriile vulnerabile ale populaţiei, neatractive în termeni de infrastructură, servicii şi, în sens mai larg, condiţii de trai.

Deficitele bugetare pun autorităţile publice locale în situaţii dificile atunci când acestea urmează să stabilească priorităţile domeniilor de intervenţie”, spun autorii raportului.

Raportul dat prezintă constatările Evaluării stării democraţiei locale (SoLD) în Republica Moldova. Evaluarea a fost realizată de Institutul pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale (IDIS) “Viitorul” din Moldova în perioada ianuarie-iunie 2017 în consultare cu alte părţi interesate de aspectele societăţii civile şi cu APL.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram