Guvernul a dispus inițierea negocierilor în cadrul unui program-pilot comun între Republicii Moldova și Israel, care prevede recrutarea și angajarea cetățenilor moldoveni în calitate de îngrijitori ai persoanelor vârstnice cu dizabilități din Israel.

La prima etapă de implementare a proiectului se intenționează recrutarea unui număr de 300 de cetățeni moldoveni în calitate de îngrijitori în Israel.

Scopul programului este de a promova migrația legală și de a asigura respectarea drepturilor lucrătorilor migranți moldoveni.

Menționăm că la moment țara noastră se confruntă cu un aflux de emigrare ilegală în scop de muncă a moldovenilor în Israel, cu precădere în domeniul îngrijirii persoanelor vârstnice. Conform datelor oficiale, pe teritoriul Statului Israel pe parcursul anului 2016 au fost înregistraţi 13 005 de cetăţeni ai Republicii Moldova. Totodată, conform Biroului Naţional de Statistică în acelaşi an au fost înregistraţi 9 900 de cetăţeni ai Republicii Moldova ca fiind angajaţi sau în căutarea unui loc de muncă pe teritoriul Statului Israel.