Prima destinație a fost casa primăriței Silvia Radu. Aici – drumuri de gheață, pe care oamenii merg ca niște cascadori. Unora nu le reușesc acrobațiile și cad.
„Este foarte greu să ajung la muncă. Trebuie să duc niște documente. Va trebui să risc cu sănătatea. – Ați căzut cumva? – Uite, unul deja e jos”.
Din cauza ghețușului, oamenii sunt nevoiți să meargă pe carosabil, iar din această cauză se expun pericolului și sunt claxonați de șoferi. Lângă casa primăriței am surprins-o pe Aliona Gălățanu, care traversa împreună cu copilul ei: „E foarte periculos fiindcă am trecut cu copilul pe jos și a căzut de cinci ori. Înseamnă că așa e ca primar dumneaei. Nici nu știu ce o să fie mai departe nici nisip pe jos, pe gheață”.
Aceeași priveliște și lângă casa președintelui Igor Dodon. Atât trotuarul din jurul casei, cât și drumurile din apropiere sunt numai gheață și zăpadă. Acest bărbat locuiește chiar în fața casei lui Igor Dodon.
„Clar că nu este favorabil pentru cetățeni, dar cred că încă vor reuși să facă ceva, dacă nu va ninge mai tare. Nu cred că are vreo atribuție casa lui Dodon. Cetățenii de rând au probleme cu ghețușul, cei de sus cred ca nu au.”
O altă vecină de-a președintelui spune că Dodon nici nu are nevoie de drumuri curățate: „Posibil să pună sare, nisip, sare. – Cunoașteți cui aparține casa aceasta? – Da, cunoaștem. Dacă domnul nu locuiește aici, el nu are nevoie de drumuri curate.”
Mormane de zăpadă și ghețuș și în cartierul luxos unde locuiește prim-ministrul Pavel Filip. Acesta a avut grijă să-și curețe doar o mică porțiune de drum din fața porții.
„Fiecare la poartă trebuia să facă vreo cărărușă. Primăria vedeți că nu au când, ei stau prin fotolii.”
„Nu cred că este doar primarul de vină, toți sunt de vină. Eu știu că în Germania curăță toți împreună drumurile.”
Între timp, la urgență ajung noi pacienți cu fracturi. Ce-i drept, numărul lor scade.
„Numărul pacienților pe parcursul zilei de azi a scăzut. Două-trei cazuri de pacienți care au necesitat spitalizarea, în rest entorzii, contuzii care sunt traume minore”, spune Petru Craveț, purtător de cuvânt al spitalului de urgență.
Peste 300 de oameni au ajuns la spital la începutul acestei săptămâni cu fracturi ale membrelor sau toracelui din cauza ghețușului de pe străzile și trotuarele din Chișinău. Conform legislației, oamenii care au avut de suferit din cauza ghețușului de pe trotuare pot obține compensații din partea Primăriei.