/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 784: Atac sângeros la Cernihov și incendiu puternic în Crimeea. Zelenski convoacă Consiliul Ucraina-NATO

Statul salvează Moldtelecomul? Vrea să scutească întreprinderea de neplata dividendelor pentru 2017

missing
25 ianuarie 2018, ora 13:12

Potrivit proiectului, statul ar urma scutească S.A. „Moldtelecom” de plata dividendelor aferente anului de gestiune 2017 întru asigurarea majorării investiţiilor în dezvoltarea serviciilor prestate şi a activităţii durabile a societăţii.

Secretarul de stat menționează că analiza veniturilor din perioada anilor 2015-2017 indică o diminuare a cifrei de afaceri pe piaţa de telefonie fixă, fiind determinată de scăderea vînzărilor cu circa 11%. „Una din problemele majore cu care se confruntă S.A. „Moldtelecom” pe parcursul mai multor ani este problema aplicării tarifelor pentru telefonie fixă sub nivelul costurilor reale, ce generează cheltuieli neacoperite. Veniturile de la telefonia fixă acoperă doar 52,7 la sută din costurile suportate pentru furnizarea acestor servicii”, subliniază sursa.

În anul 2017 venitul tarifar aferent serviciului de telefonie fixă s-a diminuat cu circa 10%, iar a celui aferent interconectărilor cu circa 8%. „Pe piaţa de comunicaţii electronice activează peste 500 de furnizori, iar unii din ei, dispun de o capacitate financiară avansată, inclusiv pentru investirea în dezvoltarea serviciilor proprii de telecomunicaţii. Pentru a asigura calitatea înaltă a serviciilor de comunicaţii electronice prestate şi menţinerea poziţiei pe piaţă, S.A. „Moldtelecom” anual trebuie să investească mijloace financiare considerabile pentru dezvoltarea serviciilor pe baza tehnologiilor de ultima generaţie, termenul de recuperare a investiţiilor fiind de circa 5–8 ani”, susține Iurcu.

Scutirea S.A. „Moldtelecom” de plata dividendelor aferente profitului net obţinut în anul 2017 va asigura societăţii posibilitatea majorării investiţiilor în dezvoltarea serviciilor prestate, „menţinerea la un nivel înalt a calităţii serviciilor şi creşterea rentabilităţii activităţii desfăşurate.”

Operatorul naţional de telefonie fixă, întreprinderea de stat „Moldtelecom” a obţinut în anul 2016 un profit net de 72,6 mil. lei ($3,6 mil.), fiind cu aproape 20 mil. lei mai puţin decât în anul precedent. Cu toate acestea, întreprinderea este una din cele ai profitabile din Moldova. Statul deţine 100% din acţiunile companiei. SA „Moldotelecom” domină piaţa telefoniei fixe. După numărul abonaţilor, întreprinderea deţine mai mult de 90% din piaţă.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram