Pavel Filip a declarat că nu este mulțumit de rezultatul anchetei în cazul Nicolinei Bulat, tânăra care a fost purtată de mai multe spitale care au refuzat să o interneze.

„Nu sunt mulțumit. S-a tergiversat prea mult ancheta efectuată de Ministerul Sănătății și ulterior instituțiile care sunt în subordinea ministerului au avut mustrări – Centrul Mamei și Copilului. Această investigație a fost transmisă și consiliilor locale, fiindcă spitale raionale se află în subordinea lor. Au fost pedepsiți cei de la spitalul din Bălți și așteptăm o decizie de la autoritățile publice locale din Drochia”, a declarat Pavel Filip.

Menționăm că, Avocatul Poporului a realizat o anchetă prin care se arată că Niculinei Bulat i-au fost încălcate mai multe drepturi în calitate de pacient. De asemenea, s-a stabilit o comunicare defectuoasă dintre medic și pacient în întregul sistem de sănătate, precum și nerespectarea de către cadrele medicale a Codului deontologic. Raportul urmează a fi prezentat Parlamentului.

Pe când ancheta internă a Ministerului Sănătății a stabilit că nu inacțiunile medicilor i-au determinat decesul. Asta chiar dacă tânăra, cu insuficiență renală, a fost purtată pe la trei spitale din țară până i-a crăpat burta și a murit. Potrivit ministrului Sănătății, Stela Grigoraș, comisia care investighează cazul, nu a constatat cazuri de neglijență în serviciu. Mai mult, ministrul susține că Niculina „a primit toată asistența necesară potrivit legislației”. Prin urmare, nu medicii, ci sistemul e de vină, precizează ministrul.

Niculina Bulat a decedat în noaptea de 3 noiembrie 2017, după ce s-a aflat în dializă timp de 10 ani.