/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

/FOTO/ Patru tineri din diasporă care inspiră și promovează Moldova peste hotarele ei

missing
26 ianuarie 2018, ora 14:29

Astfel, un premiu special în domeniul artelor vizuale a fost oferit de către Asociația Tinerilor Artiști ”Oberliht”. Câștigătoarea premiului este Ecaterina Șuiu, iar Mihail Botnari, Arina Livadari și Constantin Botezat au primit mențiuni speciale. Cei patru tineri artiști sunt invitați să organizeze în comun o expoziție aici, acasă, precum și să dezvolte proiecte de artă sub susținerea și ghidarea Asociației Oberliht.

Mai jos vă invităm să îi cunoașteți pe cei patru tineri din diasporă.

Ecaterina Șuiu

Ecaterina își face studiile la Universitatea Tehnică din Atena, iar momentan lucrează la disertația și poriectul său de diplomă, ambele fiind axate pe teme depsre Chișinău.

„Absolvind Design Interior la Colegiul de Construcții din Chișinău, tendința mea era de a expune creativitatea la un nivel mai înalt, astfel am urmat drumul Arhitecturii. La prima vedere Arhitectura poate fi percepută drept un domeniu mult prea concret și limitat in ceea ce poate crea, în realitate acest domeniu poate încununa concepte realiste cu viziuni artistice. Pentru mine Arhitectura este o știință ce cuprinde în ea cunoștințe începând de la Urbanism si detalii tehnice de construcție, ajungând până la asamblarea unei mobile sau chiar designul unui handmade accesoriu”, spune Ecaterina.

În lucrările sale, tânăra imortalizează arhitectura Chișinăului văzută din cele mai diverse unghiuri, asta în contextul în care lucrează la un proiect despre amprenta arhitecturii socialiste și revitalizarea și amenajarea zonei râului Bîc.

Tânăra nu știe ce ar putea să o motiveze pentru ca să se întoarcă acasă: „Cu siguranță aș putea spune, că mi-aș dori să revin pentru a aplica experiența acumulată de-a lungul anilor in străinătate, până atunci mă concentrez la îmbogățirea acesteia și încerc să mă implic în mici proiecte sau colaborări cu cei de acasă”.

 

Constantin Botezat

Constantin este un tânăr pictor, care a reușit deja să își prezinte lucrările la nivel internațional prin numeroase expoziții, cum ar fi la Hollywood sau sau Los Angeles. Pe parcursul studiilor a învățat de la profesorii Liceului Academic de Arte Plastice Igor Vieru din Chișinău, de la Universitatea de Artă și Desing din Cluj-Napoca, dar și de la Academia de Arte Frumoase din orașul Bari, Italia.

„Tematica lucrărilor mele este legată de tradițiile și cultura poporului român și poate din acest motiv au fost apreciate de cei de la Oberliht. Pentru mine pictura este un domeniu este viu, mai deosebit și îmi permite să-mi exprim mai rapid toate gândurile și sentimentele prin intermediul petelor, culorilor”, susține Constantin.

Acum tânărul face internship la galeria Wozen din Lisabona, iar din primăvară v-a merge la o revistă din Londra unde va activa în calitate de designer grafic.

Tânărul pictor planifică în viitorul apropiat o expoziție la Ambasada Republicii Moldova și la Ambasada României din Portugalia, unde își va expune lucrările cu tematică națională: „Vreau foarte mult să-mi continui studiile în domeniul artistic și să aplic pentru un program de master iar apoi aș implementa toată această experiență într-o instituție sau companie din țară pentru o perioadă de timp”.

 

Botnari Mihail

Mihail este student la Universitatea Națională de Arte București, departamentul Sculptură. Tânărul este pasionat de sculptură încă din copilărie, iar lucrările sale sunt unice ca și concept și executare. Mihail este un student activ, căruia îi place să se implice, să cunoască oameni noi, să încerce lucruri noi și să își extindă cunoștințele.

„Decizia de a-mi face studiile în România a apărut dintr-o glumă. Având această oportunitate și lărgindu-mi orizontul cunoașterii în domeniul Sculpturii, cunoscând universități din România și Italia, unde am studiat, s-a produs cea mai mare întorsătură de până acum”, spune Mihail.

Dorința oamenilor pentru artă l-ar motiva să se întoarcă în Republica Moldova, însă susține că țara noastră are de rezolvat probleme mult mai importate: „Totuși, mai am multe de învățat și când voi simți momentul potrivit, atunci mă voi întoarce acasă”.

 

Arina Livadari

Arina este pasionată de artă și de design și a decis să își facă studiile în Olanda. Tânăra realizează lucrări deosebite, încă are uneori ilustrează situația politică din Republica Moldova.

„Pentru a produce viitori artiști – care nu doar vor avea job garantat la final, ci și vor fi stimulați să se implice social, să schimbe perspectiva altora spre artă într-o țară în curs de dezvoltare ca Republica Moldova – este nevoie în primul rând de profesori iscusiți, care ar putea deschide mințile tinerilor și să le ofere libertatea necesară de exprimare prin artă. În al doilea rând, arta cere multe experimente cu materiale și tehnici (digitale și analog), prin care studenții să își poată crea o oarecare identitate estetică. Atelierele universităților din domeniul artei din Moldova nu sunt suficient dotate cu tehnologiile moderne necesare”, spune Arina.

Îi place să călătorească, să observe și să exploreze, motiv pentru care nu se prea grăbește să se întoarcă în țară, chiar dacă ține mult la Republica Moldova. Speră că scena artei contemporane se va schimba cu timpul în țara noastră, iar oamenii vor aprecia frumosul.

Tânăra a realizat mai multe proiecte de design, dar și fotografice, iar unul dintre ele poate fi accesat AICI.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram