O delegație a Comisiei de la Veneția și a oficiului OSCE au anunțat că vor veni în Republica Moldova pe 29 ianuarie pentru a discuta despre sistemul mixt. Ulterior membrii delegației vor elabora un aviz comun cu privire la legislația electorală revizuită privind sistemul de alegere a Parlamentului.

Delegația se va întâlni cu reprezentanții partidelor politice și a societății civile, precum și cu Comisia Electorală Centrală și Comisia pentru formarea circumscripţiilor electorale.

TV8 amintește că, anterior Comisia de la Veneția a recomandat Moldovei să nu modifice sistemul electoral în preajma alegerilor parlamentare. Potrivit notei Comisiei de la Veneția, „alegerea sistemului electoral este o decizie suverană a oricărui stat, dar, în contextul Republicii Moldova, modificările propuse trezesc îngrijorări serioase și se poate dovedi că au mai multe neajunsuri”.

În pofida recomandărilor Comisiei de la Veneţia, o lună mai târziu, Parlamentul a aprobat în a doua lectură proiectul de lege cu privire la sistem electoral mixt. Proiectul a fost votat de 74 de deputați – reprezentanți ai majorității de la guvernare şi ai fracțiunii socialiştilor.

În urma vizitei preconizate, experții europeni intenționează să pregătească „o opinie comună cu privire la legislația electorală revizuită referitoare la sistemul alegerilor în Parlament”.