/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

/FOTO. VIDEO/ Periferia Parisului, inundată. Nivelul Senei a crescut până la 5,82 metri peste cotele normale

missing
29 ianuarie 2018, ora 11:38

Autorităţile se pregătesc acum de o descreştere lentă a apelor şi menţin restricţiile de acces în următoarele zile pentru drumurile paralele cu fluviul, mai multe staţii de tren, precum şi Planul de protecţie împotriva inundaţiilor pentru muzeele Luvru şi Orsay.

Va rămâne închis şi traficul fluvial timp de mai multe zile, având în vedere că nivelul ridicat al apelor împiedică trecerea pe sub anumite poduri. Revenirea la normalitate nu se va produce decât peste cel puţin o săptămână.

Celebra statuie a soldatului infanterist de pe Podul Alma din Paris, scufundată în apă până la jumătatea coapsei, reprezenta dovada că nivelul fluviului Sena care străbate Parisul continua să crească, după ce provocase deja în cursul săptămânii trecute evacuări ale rezidenţilor şi întreruperi ale alimentării cu energie electrică.

Punctul maxim al acestui fenomen era aşteptat pentru acest weekend când se prognoza ca apele să atingă un nivel maxim de între 5,80 metri şi 6,20 metri. Potrivit estimărilor, se aştepta ca nivelul apelor să depăşească pragul atins în 2016, ceea ce însă nu s-a întâmplat după ce afluentul Oise, a înregistrat o scădere a apelor.

Situaţia s-a ameliorat, însă a fost menţinută alerta portocalie, a doua cea mai ridicată.

În iunie 2016, muzeele Luvru şi Orsay au fost închise timp de câteva zile. La Luvru, 35.000 de lucrări, respectiv 25% dintre cele 152.000 de obiecte, aflate în zone predispuse la inundaţii, au fost adăpostite în alte încăperi timp de 48 de ore.

La originea acestui fenomen se află ploile abundente care au căzut pe solurile deja îmbibate de apă în Franţa. Perioada decembrie 2017 – ianuarie 2018 este una dintre cele mai ploioase de la începutul înregistrărilor meteorologie, în 1900, potrivit Météo-France.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram