Partidul socialiștilor care este și autorul proiectului de modificare a codului electoral, după întâlnirea cu delegația Comisiei de la Veneția și a OSCE au spus că au atras atenție la faptul că nu au fost alocate un număr suficient de mandate pentru diasporă și pentru transnistria.

Unicul principiu care trebui luat la baza creării circumscripțiilor și oferirii mandatelor de deputat este principiul proporționalității, care a fost flagrant încălcat. Noi socialiștii am insistat în cadrul comisiei ca pentru diasporă s se aloce cel puțin 10 mandate de deputat, iar pentru transnistria cinci, în realitate s-au alocat două mandate și pentru diasporă trei. Pentru peste 500 de mii de cetățeni care lucrează în Rusia s-a oferit doar un singur mandat”, a declarat Vlad Bătrîncea, deputat PSRM.

De asemenea, socialistul a spus că în alegerile în R. Moldova trebuie să treacă la un format electronic. Menționând că astfel se vor depăși problemele existente, listele imperfecte și fiecare alegător va putea să voteze.

Aici puteți citi ce au declarat PL și PLDM.

Amintim, că o delegația comună a Comisiei de la Veneția și OSCE/ODIHR, care se află într-o vizită de informare în Republica Moldova, în perioada 28-30 ianuarie curent.