/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Rachete secrete și copii întorși acasă. Rusia vrea să saboteze summitul de pace

/VIDEO/ Mai bine prevenim, decât să tratăm. Unele femei nu au habar ce înseamnă cancer de col uterin

missing
29 ianuarie 2018, ora 18:36

Medicii au depistat că Nina suferă de cancer de col uterin urmare a unui examen medical de rutină. Acum, femeia urmează un tratament intensiv și speră să învingă boala: „Problemele au început acum 3 ani. Credeam că o să treacă, diagnoza a fost displazie slab conturată. Această maladie se tratează și totul o să fie bine. Nimic nu mă deranja, dar nu aveam timp să mă adresez medicului. Suspectam că ceva nu este în regulă și am venit la Chișinău îndată. M-au internat imediat”.

O altă pacientă, Larisa spune că a făcut investigațiile la Bălți. Diagnoza a fost ca o sentință pentru ea: „Când eu am aflat, am intrat în șoc. Păream un om absolut sănătos. Pur și simplu am mers la un control, la un control anual de la locul de muncă. Iată că un an în urmă totul era bine, iar în acest an așa o diagnoză groaznică”.

Astăzi a fost lansată campania de informare, în cadrul săptămânii de prevenire a cancerului de col uterin, care își propune să informeze femeile asupra metodelor de prevenire a acestei maladii. Screenning-ul colului uterin poate fi efectuat odată la 3 ani prin intermediul medicului de familie. Acest test poate fi făcut de femeile cu vârste cuprinse între 25 și 61 de ani absolut gratuit.

„În primul rând este necesară și important să se adreseze la timp și să facă și să urmeze toți pașii expuși la cele protocoale, astfel ca acțiunile de prevenire să fie cât mai vădite”, spune Svetlana Ceotari, ministrul sănătății.

„Noi avem o frică de a merge la instituția medicală atunci când nu avem probleme de sănătate, cu regret asta în Moldova este caracteristic. Noi vorbim acum de un test unde femeia trebuie să meargă atunci când este sănătoasă”, susține Larisa Catrinic, șefa institutului oncologic.

Nu toate femeile fac însă acest test periodic. Unele nici nu știu ce înseamnă această maladie.

„Citisem ceva odată. – Ați făcut vreodată vreo investigație? – Dacă eu sunt bugetar, noi trecem controlul medical de două ori pe an. Este un lucru foarte strașnic și foarte dureros”.

„De col uterin nu știu. Cred că ceva este în intestine”.

„Nu, nu știu. Nu pot să vă spun nimic”.

„Dar ce mai este și asta? De la ce? La uter? Asta deja e la toată lumea cancerul acesta, asta cum se dezvoltă”.

Potrivit statisticilor oficiale, la fiecare două zile o femeie din Republica Moldova moare din cauza cancerului de col uterin. Vaccinarea contra acestei maladii este opțională în țara noastră. Anul trecut au fost vaccinate peste 15 mii de fete cu vârsta de 10 ani din Moldova. Vaccinul este produs în America, iar campania de vaccinare începe, de obicei, în luna decembrie.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram