Cabinetul de miniștri a dat astăzi aviz pozitiv inițiativei legislative de completare a Constituției cu aspirațiilor de integrare europeană a țării și promovarea orientării Republicii Moldova spre spațiul valoric democratic european.

„Această întrebare trebuia analizată la Referendum și apoi să luăm o decizie. Recomand să avizăm negativ”, a spus Irina Vlah, bașcan al UTA Găgăuzia.

„E important să se urmeze cadrul legal. E mai puțin importat cum are loc modificarea Constituției, dar trebuie respectat cadrul legal”, a replicat Pavel Filip.

Ministrul Justiției a ținut să o contrazică pe Irina Vlah și a declarat că anterior, Curtea Constituțională a adoptat o hotărâre în care este menționat că orientarea spre Uniunea Europeană este un principiu cu valoare constituțională.

Astfel, preambulul şi art. 1 vor fi completate cu prevederi care vor stabili expres calea europeană a Republicii Moldova. De asemenea, se propune completarea Constituţiei cu un articol nou, potrivit căruia, integrarea europeană a Republicii Moldova reprezintă obiectivul strategic de dezvoltare a ţării. Procedura de aderare a Republicii Moldova la tratatele constitutive ale Uniunii Europene se va stabili de Parlament prin lege organică.

Temei pentru elaborarea şi promovarea proiectului de lege a constituit Hotărîrea Curţii Constituţionale nr. 24 din 9 octombrie 2014. Conform autorilor, la elaborarea documentului s-a ținut cont de practica constituțională a statelor care au aderat la Uniunea Europeană în ultimul deceniu, precum și a unor state care merg ferm pe calea integrării europene.

Reamintim că, inițiativa de a include „Integrarea Europeană” în Constituție aparține democratului Vlad Plahotniuc. „Am hotărât să inițiem modificarea Constituției, prin introducerea unei referințe care spune clar că orientarea strategică a R. Moldova este integrarea europeană”, a declarat în cadrul unui briefing președinte PDM. Detalii AICI.

Curtea Contituțională a dat aviz pozitiv la 11 decembrie 2017 inițiativei democraților de amendare a Constituției prin care se propune introducerea sintagmei „Republica Moldova este un stat de drept, democratic, orientat spre spațiul valoric european”.