/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 783: Lupte grele, pericol atomic și noi reguli de mobilizare! Oficial: 3 mari amenințări pentru Moldova

/DOC/ Statul va achita peste 4 milioane de lei unei case de avocatură pentru reprezentarea intereselor în SUA

missing
03 februarie 2018, ora 12:16

Cei de la „Vladimir Iurkovski” vor reprezenta statul în cooperare cu Schönherr Rechsanwalte Gmbtl Schoenherr S.R.L în parteneriat cu Chaffetz Lindsey LLP.

Ministerul Justiției a prezentat în această săptămână pentru consultări publice un proiect prin care propune ca ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, să fie împuternicit să semneze în numele Guvernului contractul de asistență juridică, precum şi actele, acordurile şi procesele-verbale necesare pentru
buna executare şi realizare a contractului.

Avocații selectați vor trebui să reprezinte R. Moldova pe plan internațional, după ce Curtea Districtuală a Statelor Unite pentru Districtul Sudic al New York-ului (SUA) a decis că R. Moldova este bună de plată într-un litigiu vechi de aproape 20 de ani.

Mai exact, pe 2 iunie 2016, Gater Assets Limited, o companie cu răspundere limitată, organizată în conformitate cu legile Insulelor Virgine Britanice, a iniţiat un litigiu împotriva Republicii Moldova în faţa Curţii Districtuale a Statelor Unite pentru Districtul Sudic al New York-ului (SUA), prin care solicită reînnoirea hotărârii judecătoreşti în favoarea reclamantului şi împotriva lui SC „Gaznabtranzit” SA, SC „Moldovagaz” SA şi statului Republica Moldova, pronunţată pe 14 iulie 2000, prin care s-a dispus plata prejudiciului, plus dobânda de întârziere.

Judecătorii americani au pornit şi contorul datoriei. Aceasta creşte zilnic cu peste patru mii de dolari (aproximativ 93.100 de lei). Astfel, într-un an, la datoria totală s-au mai adăugat 1,69 milioane de dolari.

Documentele obținute de RISE Moldova arată că datoria este rezultatul unor tranzacții de import de gaze rusești, derulate acum două decenii. Pe 30 decembrie 1996, compania mixtă moldo-rusă Gazsnabtranzit (fondată în 1995 de Gazprom – 50%, Moldova-gaz – 27%, Moldovatransgaz -12% şi Tiraspoltransgaz – 11%) şi gigantul rus Gazprom au încheiat un contract de furnizare a gazelor naturale la preţul de 58 de dolari pentru o mie de metri cubi.

Republica Moldova a cerut Curţii de Apel a Circuitului 2 a Statelor Unite ale Americii să anuleze hotărârea definitivă din 26 ianuarie 2017 a Judecătoriei districtuale din New York prin care țara noastră a fost obligată să achite firmei Gater Assets Ltd din Insulele Virgine Britanice (BVI) suma de 27,5 milioane de dolari, scrie RISE.md

Într-o notă depusă la instanţă pe 12 iunie 2017, Moldova îşi argumentează cererea prin faptul că ţara noastră „nu a fost nici parte la acordul de arbitraj de bază, nici la procedura arbitrală sau la hotărârea arbitrală rezultată”. Un alt argument invocat este faptul că Moldova nici nu este acţionar majoritar, ci unul minoritar la Moldovagaz, respectiv compania nu se califică nici măcar ca instrument al ţării.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram