/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 791: Flăcări în Smolensk și 1,5 miliarde de euro de la UE. Unul dintre cei mai bogați ruși, arestat

/VIDEO/ Democrația dincolo de ocean: Cum se desfășoară procesul de vot în America vs Moldova. „Este imoral să-ți vinzi votul!”

missing
06 februarie 2018, ora 17:30

„Alegătorii trebuie să prezinte un act de identitate, ei semnează în lista alegătorilor, noi verificăm dacă sunt în registru și le tăiem numele,” susține Ron Cohen, inspectorul unei secții de vot din Alabama.

La prima vedere, regulile de joc sunt similare cu cele din Moldova. Pentru a vota, alegătorii trebuie însă să se înregistreze din timp într-un registru. Astfel, autoritățile știu din timp câte persoane se vor prezenta la secțiile de votare. Procedura de numărare a voturilor este și ea diferită comparativ cu cea din Republica Moldova.

Ei trebuie să coloreze acest oval, iar dispozitivul calculează. La sfârșitul zilei, la 19:00, dispozitivul ne arată câte voturi a acumulat fiecare candidat”, a adăugat Cohen.

„Boxa ordinară pe care o avem în Moldova este înlocuită cu acest dispozitiv. După introducere, buletinul de vot este scanat, iar rezultatele sunt numărate automat. Scanarea buletinului este în proces. Vă rugăm să așteptați… Mulțumim că ați votat!”

Și dacă la Chișinău agitația electorală este interzisă în ziua alegerilor și în ajunul scrutinului, regula nu este valabilă și peste ocean. Candidații și susținătorii acestora organizează manifestații chiar în aproprierea secțiilor de votare – mai exact, la cel puțin 10 metri distanță de intrare. Așa prevede legislația americană.

În SUA se crede că agitația electorală în ziua alegerilor și în apropierea secțiilor de votare nu influențează opțiunea alegătorilor. Aceștia susțin că votează conform propriilor convingeri. Întrebați dacă ar fi gata să-și vândă votul, oamenii au spus că este imoral să votezi pentru bani sau în schimbul unor servicii.

„Cred că niciun dolar nu mă va convinge să votez pentru un candidat. Este vorba doar de convingerea mea, că ceea în ce cred este corect.”

„În primul rând, pentru femei votul nu a fost mereu garantat. Acesta este unul din motivele pentru care votez.”

„Trebuie să citești informații despre candidat ca să poți vota în cunoștință de cauză.”

„Cred că fiecare vot este important. Este un drept garantat în SUA. Este foarte important.”

„Votul meu nu poate fi cumpărat.
– De ce?
– Fiindcă este greșit. Pentru mine este imoral.”

De obicei, după închiderea secțiilor de votare, susținătorii activi ai candidaților se adună pentru a urmări împreună rezultatele alegerilor. Cu un pahar de vin sau cu o bere, aceștia așteaptă cu sufletul la gură orice răsturnare de situație.

Iar dacă politicianul susținut reușește să câștige scrutinul, sala explodează de emoții. Unii dansează, iar alții chiar plâng de fericire. Asta s-a întâmplat și atunci când candidatul democrat Doug Jones l-a învins pe republicanul Roy Moore, susținut de președintele Donald Trump.

„Sunt foarte bucuroasă că Doug Jones a câștigat. Nu eram sigură că e posibil. E minunat!”

„Simt că nu-mi va fi vreo dată rușine pentru Alabama.”

„Asta e ceea ce Alabama merită. Este ceea de ce am eu nevoie. E ceea de ce are nevoie toată țara.”

„Am venit aici să mă asigur că am trimis în Senatul SUA o persoană care se gândește la cetățeni, care are decență, crede în justiție și în umanitate.”

Alegerile speciale din Alabama, pentru ocuparea unui loc în Senatul american, au avut loc la 12 decembrie 2017. Victoria lui Doug Jones a reprezintat o lovitură puternică dată republicanilor. Numărul acestora în Senat s-a redus, proporția fiind acum de 51 de republicani contra a 49 de democrați.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram