Banca Națională a Moldovei prognozează pentru anul 2018 o rată a inflației de 3,7%, iar pentru 2019 – 4,7%. Potrivit Raportului asupra inflației, prezentat marți, 6 februarie, de către viceguvernatorul BNM Vladimir Munteanu, ritmul anual al inflației s-a menținut în decembrie 2017 la nivelul de 7,3%, cu 0,2 puncte procentuale mai mare decât prognoza BNM, transmite IPN.

Cel mai mult asupra acestui indicator au influențat prețurilor la produsele alimentare (3,9 p.p.), urmată de prețurile reglementate (1,5 p.p.), inflația de bază (1,6 p.p.) și prețurile la combustibili ( 0,4 p.p.). Totuși, în trimestrul patru al anului trecut prețurile la produsele alimentare au înregistrat o temperare. Nu se așteaptă modificări esențiale nici la prețurile reglementate, nici la combustibili, deși acestea din urmă sunt volatile.

În prima jumătate a anului curent, inflația va scădea, dar va reveni în doua jumătate pe trendul ascendent, apropiindu-se în 2019 de 4,7%, adică de cifra țintită de BNM: 5%, plus minus 1,5 p.p.

Potrivit viceguvernatorului, băncile posedă o cantitate mare de lichidități. „Rata de bază a BNM scăzută, plus gestionarea bună a acestor lichidități, ar putea contribui la dezvoltarea economică a țării, prin acordarea de credite la dobânzi mai mici agenților economici”, a declarat Vladimir Munteanu.

Rata media a dobânzii la credite este de 9,8%. La unele bănci și mai mică. Aceasta, potrivit viceguvernatorului, a impulsionat creditarea. Volumul creditelor noi în lei, după doi ani de scădere, a crescut anul trecut cu 0,3 la sută.

Vladimir Munteanu a mai informat că la finele anului 2017 a fost luată o decizie a Comitetului Executiv al BNM, care prevede reducerea ședințelor de politică monetară de la 12 la 8 ori pe an. Decizia are la bază extinderea rundelor de prognoză conform celor mai bune practici și și consolidarea procesului analitic.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!