/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro și avertizare de rang înalt. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea rusă”

/VIDEO/ ANSA caută vinovații în scandalul lactatelor! Producătorii vizați în raport au fost anterior amendați

missing
07 februarie 2018, ora 18:12

Zilele trecute, inspectorii Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor au întreprins mai multe controale în rândul producătorilor de lactate, după ce, în spațiul public, a apărut un raport din care reieșea că unele produse unele produse lactate pur și simplu nu conțin lapte, ci uleiuri vegetale. Cei de la ANSA au convocat o ședință, astăzi, în cadrul căreia s-a discutat contondent.

Noi nu recunoaștem analizele care au fost plasate în ziar. Mă bucură faptul că ceea ce s-a expus aici diferă de ceea ce a fost plasat”, susține Carolina Clintii, reprezentata industriei prelucrătoare de lapte.

„Toate produsele au fost procurate din punctele de comerț, așa cum noi, consumatorii, le cumpărăm. Astfel, să vedem ce cumpărăm când vrem să preparăm cina”, a menționat Dorina Andreev, reprezentata Fundației Est-Europeană.

După un schimb de replici între fundația care a finanțat testele, reprezentanții laboratorului și cei de la Asociația Națională a Producătorilor de Lapte, ANSA a promis acțiuni concrete.

ANSA va întreprinde toate măsurile în cadrul legii, pentru a identifica dacă mai există producători care produc produse neconforme și duc în eroare consumatorii prin intermediul etichetelor”, a declarat Gheorghe Gaberi, directorul General ANSA.

Cei de la ANSA spun că au fost prelevate peste 80 de probe de la întreprinderile la care au fost semnalate produsele neconforme în rețeaua de comerț. Toate vor fi supuse, în această săptămână, testelor într-un laborator acreditat. Totodată, angajații Laboratorului care a întocmit raportul fundației spun că anumite rezultate au fost interpretate eronat de presă.

Eronat pentru că există un tabel cu cifre exacte. O normă permisă de până la 5 la sută. O parte foarte mare din produse au până la 5 la sută,” a subliniat Igor Lupu, directorul centrului de metrologie aplicată.

În timp ce autoritățile așteaptă rezultatele testelor, unii oamenii spun că procură produse doar de la persoane fizice. Alții – verifică atent ceea ce scrie pe etichetă.

Acest lucru a fost tot timpul. Chimia asta, laptele acesta. Eu singur am transportat prafuri din Polonia, saci cu lapte uscat și aici îl prefac.”

Dacă această testare este una veridică, este o problemă foarte mare, pentru că pe etichetă trebuie de menționat faptul că există sau nu aceste tipuri de grăsimi.”

„Noi procurăm produse lactate nu din magazin, procurăm de la cineva de acasă.”

Unii vânzători spun că cei care cumpără produse lactate au devenit mai vigilenți și cer să li se explice componența unor produse.

„Pur și simplu oamenii întreabă dacă-i natural sau nu, îi interesează. Posibil din cauză că, în ultima perioadă, la unii producători nu se produce de calitate,” menționează o vânzătoare.

„Întreabă în fiecare zi dacă este natural sau nu. La noi este natural”, a adăugat o altă vânzătoare.

ANSA spune că unii dintre producătorii care apar în raport au fost anterior amendați cu până la 15.000 de lei. Autoritatea vrea ca amenzile să fie mai dure, dar totuși le vor da timp producătorilor să-și revizuiască tehnologiile.

Reporter: Ana Sîrbu
Imagine: Vlad Coroban

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram