/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Rachete secrete și paradoxul invaziei ruse. Kremlinul vrea să saboteze summitul de pace

/VIDEO/ Focar de „hepatită A” la Leova. De la începutul anului, 27 de copii au fost internați

missing
07 februarie 2018, ora 15:35

Începând cu luna ianuarie, la spitalul raional din Leova au fost internați 27 de copii, diagnosticați cu virusul hepatic A, dintre care 24 sunt din localitatea Filipeni, spune directorul instituției. În prezent, rămân spitalizați 12 copii, cu vârstele cuprinse între 4 și 17 ani, ultimii 2 fiind internați chiar ieri.

Copiii sunt și de la gimnaziu, dar și din 2 grădinițe. În majoritatea cazurilor sunt forme ușoare de boală”, a declarat Diana Ostafii, șefa Centrului de Sănătate Filipeni.

Starea lor e satisfăcătoare. Asta e clinica hepatitei virale A, alimentară cum se zice”, a adăugat Ion Gușan, directorul spitalului raional Leova.

Directorul spitalului spune că ar fi vorba de un focar de hepatită, care s-a extins și în alte localități.

Focar de hepatită este. Și acolo e infecție destul de serioasă. În 2017, în jur de 88 de pacienți au fost spitalizați. Dar nu numai la noi, și în raioanele vecine”, a adăugat Gușanu.

Potrivit șefului Centrului de Sănătate Publică din Leova, principalele cauze ale infecției sunt nerespectarea condițiilor sanitare și a igienei personale.

Asta s-a transmis pe cale habituală, adică prin mâinile murdare, prin obiectele din gospodărie. Dacă a apărut printre copii, la școală e clar că contactează între dânșii”, a subliniat Svetlana Lupu, șefa CSP Leova.

Svetlana Lupu menționează că infecția a fost depistată încă în luna septembrie 2017. „Toamna s-au petrecut măsuri de dezinfecție a fântânilor. Primul pas s-a făcut. Am mai convenit, mai ales în primăria Filipeni au promis că mai găsesc niște bani ca să facem și dezinfecția veceurilor de curte”, a adăugat Lupu.

Hepatita A este o maladie infecțioasă care afectează ficatul, iar în popor i se mai spune „boala mâinilor murdare”. Virusul se transmite inclusiv prin alimente contaminate și apă și se răspândește în special printre copii.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram