„Anul trecut, partenerii internaționali de dezvoltare au fost un pic dezamăgiți cu lipsa de progres. Recent am văzut diferite proiecte de lege care realmente sunt un pas înapoi”, a declarat James D. Pettit.
Printre îndoielnicele proiecte de legi, ambasadorul a enumerat trecerea la sistemul electoral mixt și proiectul cu privire la decriminalizarea infracțiunilor economice, dezbătut deja pe o altă platformă – cea a Ministerului Economiei.
„În general, acest proiect de lege nu este conform standardelor europene și nu există acest fel de proiect de lege în vreo țară”, a adăugat Pettit.
Argumentele ambasadorului nu influențează însă decizia premierului Pavel Filip, care a spus că nu va renunța la această inițiativă.
„Noi nu ne-am inspirat, atunci când am elaborat acest proiect de lege, stând în fața calculatorului pe Facebook sau bând cafea în birouri, dar din discuțiile pe care le-am avut cu oamenii de afaceri”, a declarat marți Pavel Filip pentru tv8.
Iar corupția rămâne problema numărul 1, spune ambasadorul Statelor Unite la Chișinău, menționând că Moldova are nevoie de reforme structurale, nu doar tehnice. Cât despre creșterea economică cu 4%, cu care s-a lăudat prim-ministrul cu ocazia împlinirii a doi ani de activitate a Guvernului, James Pettit spune că este loc de mai bine.
„Suntem bucuroși că am văzut o creștere economică, dar eu aș spune că 4% pentru o țară mică precum este Moldova este o realizare relativ modestă”, a subliniat Pettit.
În cadrul emisiunii, diplomatul american a menționat că au fost identificate mai multe domenii, precum agricultura, turismul sau sectorul IT, care pot contribui la dezvoltarea economică a țării. Asta doar dacă va exista voință politică, a subliniat ambasadorul.