Pleșca a cerut mutarea dosarului la alt instanță pentru a nu trezi careva aparenţe de imparţialitate unui observator obiectiv, având în vedere faptul că, avocatul inculpatului, Bălan Iulian este soţul Şefului
Secretariatului Curţii de Apel Chişinău, Bălan Lilia, funcţie care asigură asistenţa organizatorică şi administrativă a Curţii.
Totodată, preşedintele Curţii menţionează că, potrivit dispoziţiei de formare a completelor de judecată cu nr. 1 din 02.01.2018, Colegiul penal al Curţii de Apel Chişinău, este format din 7 complete de judecată, a câte 3
judecători, respectiv – 21 judecători la număr; 6 din care sunt în imposibilitate de a participa la examinarea cauzei penale în privinţa inculpatului. Acesta a precizat că deja judecătorii: Vrabii Silvia, Ulianovschi Xenofon, Robu Oxana şi Mînăscurtă Igor şi-au luat abţinere de la examinarea cauzei respective, cereri care au fost admise.
Curtea supremă de Justiție a admis cererea preşedintelui Curţii de Apel Chişinău, Pleşca Ion, astfel cauza penală de învinuire a lui Şor Ilan va fi examinată la Curtea de Apel Cahul. Încheierea este irevocabilă, pronunţată integral la 09 februarie 2018.
Amintim că, Ilan Șor a fost condamnat în vara anului trecut la șapte ani și jumătate de închisoare în penitenciar de tip semiînchis, pentru că ar fi spălat cinci miliarde de lei din cele trei bănci implicate în jaful bancar. Cu toate acestea, Ilan Șor nu e la pușcărie, iar dosarul său din prima intanță a ajuns la Curtea Apel Chișinău abia după șase luni, invocându-se traducerea acestuia din română în rusă.