/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Paradoxul invaziei, condiția NATO și demisie la Kiev! Rusia amenință că va ataca Polonia

/VIDEO/ Ex-director MoldATSA, despre taxa de 9 euro achitată de pasagerii aeroportului Chișinău: „Este percepută ilegal”

missing
10 februarie 2018, ora 10:06

„Taxa a apărut, dacă nu mă înșel, în 2001 și natura ei a fost că se colectează pe un cont aparte – resurse pentru a asigura rambursarea banilor pentru reconstrucția terminalului, deci acel terminal modern de pasageri pe care îl are acum Aeroportul a fost dat în exploatare în 2001, cu bani care probabil erau de la BERD, poate mă înșel, și atunci s-a instituit o taxă specială care se colecta de la fiecare pasager care decolează din Chișinău pentru a acumula mijloace ca să rambursăm datoria către BERD. Creditul a fost acoperit prin 2006, au fost colectate suficiente mijloace și a pornit un nou credit BERD, respectiv colectarea taxei se făcea pentru a acoperi alte investiții capitale care se făceau în aeroport”, explică Oleg Tofilat, ex-secretar de stat la Ministerul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor.

Iurie Țap, președintele comisiei de anchetă privind concesionarea aeroportului, a precizat că în perioada 2007-2008 aeroportul nu avea nici un împrumut, iar taxa era colectată ca sursă de investiție pentru întreprinderea de stat. Ulterior, în 2009, s-a semnat un nou acord cu BERD.

Tofilat spune că taxa dată nu este justificată, și a precizat că toate taxele aeroportuare până în 2015 trebuiau stabilite „conform legii aviației civile, Ministerul transporturilor să le propună către Guvern …dar asta nu s-a făcut niciodată”.

Pe când deputatul Iurie Țar afirmă că taxa de modernizare nu are legătură cu taxele aeroportuare. „Taxele aeroportuare sunt pentru serviciile acordate și trebuie să fie la prețul de cost. Iar, făcând trimitere la legea privind concesionarea, potrivit art. 5 Guvernul nu trebuia să garanteze cesionarului întoarcerea veniturilor”, a spus acesta.

În același timp, Sorin Stati, ex-director MoldATSA spune că taxa dată este ilegală. „Administrația aeroportului era obligată să prezintă anual informația cu privire la taxe către minister pentru a fi aprobat. Acolo se creează o ședință, se argumentează, asta nu s-a făcut. De ce eu în 2011 am aprobat taxa pentru aeroportul Bălți, unde nu veneau avioane. De ce MoldATSA anual asta făcea. Eu văd simplu, toate taxele care sunt acum sunt neargumentate economic și juridic și sunt percepute ilegal, ele nu au fost aprobate de minister”, a declarat Stati.

Tofilat a completat și a spus că potrivit hotărârii 467 taxele aeroportuare percepute care nu au fost aprobate de Guvern sunt nule.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram